BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM får medalje i lagring

1. desember mottar IBM USAs "National Medal of Technology" fra president Clinton. IBM berømmes for sin ledelse innen lagringsteknologi, 44 år etter sin første harddisk.

15. nov. 2000 - 06:41
IBM Microdrive på 1 gigabyte sammenlignet med en golfball.
IBM Microdrive på 1 gigabyte sammenlignet med en golfball.

IBMs første harddisk ble lansert i 1956. Den besto av 50 plater med en diameter på 60 cm, og kunne oppbevare 5 megabytes med data, omtrent det samme som et høyoppløselig fargebilde.

14 år seinere kom den første gigabyte-enheten: IBM 3380 var på størrelse med et kjøleskap, veide over 250 kilogram og kostet 40.000 dollar. IBM regner gigabyte-versjonen av Microdrive som årets største bragd innen lagring. Den har samme kapasitet som den tjue år gamle 3380-modellen, men er mindre enn en golfball og koster 500 dollar.

Lagringstettheten har økt med en faktor på nesten 10 millioner, mens kostnaden per megabyte er redusert til nærmere en milliondel, i forhold til IBMs 1956-modell. Harddisker er blitt storindustri med en samlet global omsetning på 170 millioner enheter i året.

IBM belønnes også for sin vedvarende innsats innen magnetbånd og optisk lagring.

"National Medal of Technology" ble opprettet av den amerikanske kongressen i 1980, og utdelt første gang i 1985. Det er USAs høyeste æresbevisning til teknologifornyere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra