IBM lanserer gigahertz-prosessor

IBM lanserer nå en eksperimentell prosessor som er tre ganger så rask som den raskeste Pentium II-prosessoren.

Ifølge Wall Street Journal vil IBM lansere brikken onsdag, men det ventes ikke at den vil bli kommersielt tilgjengelig før om et par-tre år.

Det er altså lite som tyder på at man har nådd maksimalhastigheten til prosessorer på lenge ennå. Dagens raskeste Intel Pentium II-prosessor har en klokkehastighet på 333 MHz, men det vil antagelig komme utgaver med klokkehastighet opptil 450 MHz i løpet av 1998.

Digital annonserte tidligere denne uken en 600 MHz utgave av sin Alpha-prosessor. Også denne vil etterhvert få høyere klokkehastighet og vil antagelig passere 1000 MHz i år 2000.

Wall Street Journal skriver at IBM har brukt en ordinær 0,25 mikron-teknologi i sin nye prosessor. Utviklerne har funnet opp en ny brikkearkitektur og kretsdesign for den raskeste prosessoren. Dette gjør det mulig å kombinere visse instruksjoner inn i enkle kretser, samt å redusere antall trinn som elektronene i lederne må bevege seg gjennom. Dette hjelper til med hastighetsøkningen.

IBM sier at brikken kan testes ved å bruke konvensjonelt testutstyr. Dette, i tillegg til at den ikke utvikler ekstra varme, er to hindre man nå ser ut til å ha overvunnet i arbeidet med å designe og å produsere brikker med raskere klokkehastigheter.

IBM er ventet å lansere prosessoren ved en årlig brikkekonferanse i San Francisco onsdag 4. mars.

Til toppen