IBM lykkes med alt unntatt PC-er

Mens konkurrentene sliter, går IBM sterkt fram i siste kvartal. Fortjenesten er solid innen servere, tjenester og halvledere. Den eneste tapsposten er PC-er.

Den samlede fortjenesten var i tråd med det analytikerne hadde ventet med en 15 prosent økning til 1,75 milliarder dollar, fra 1,52 milliarder i samme kvartal i fjor. Omsetningen var noe over 21 milliarder dollar, en økning på 8,8 prosent, mot forventet 7 prosent.

I motsetning til de fleste store IT-aktørene, opplever IBM sterk vekst for andre kvartal på rad.

Ugunstige valutaforhold svekker tallene i dollarregnskapet. Geografisk fordelt viser dollartallene at omsetningen økte med 6 prosent til 9 milliarder dollar i USA og Latin-Amerika, med 3 prosent til 5,6 milliarder dollar i Europa og Afrika, og med 8 prosent til 4,3 milliarder dollar i Asia og Stillehavet. Målt i lokal valuta var omsetningsøkningen i Europa og Afrika 11 prosent, og 18 prosent i Asia og Stillehavet.

Tjenester og service står for 40 prosent av IBMs omsetning. 41 prosent av omsetningen er maskinvare, 14 prosent er programvare. Resten er hovedsakelig knyttet til finansieringsavtaler.

Omsetningen av tjenester og service er stort sett knyttet til langsiktige avtaler. Den økte med 12 prosent i forhold til samme kvartal i fjor, til 8,5 milliarder dollar. I forhold til siste kvartal 2000 er det en nedgang fra 9,2 milliarder dollar.

Maskinvare i "enterprise"-kategorien - der IBM nå også teller Intel-baserte servere, økte med 11 prosent. Stormaskinene (zSeries) ledet an med en økning på 40 prosent, mens pSeries (tidligere kjent som RS6000) fulgte godt opp med 33 prosent. De Intel-baserte xSeries økte med 14 prosent. Tall for iSeries (tidligere AS/400) ble ikke oppgitt, men når alle de andre øker mer enn gjennomsnittet på 11 prosent, er det klart hva som trekker ned.


Lagringssystemer var et særdeles kraftig lyspunkt, med en økning på 82 prosent. Et annet interessant punkt er økningen innen halvledere og komponenter som selges til andre utstyrsleverandører. Der er økningen 49,2 prosent, til 2,1 milliarder dollar.

IBMs PC-er går i all hovedsak til bedriftsmarkedet. Omsetningen økte med 7 prosent, og ga et tap på 58 millioner dollar.

Programvare ser ut til å bety stadig mindre for IBM. Omsetningen på 2,9 milliarder dollar er bare 5 prosent mer enn samme kvartal i fjor, og betraktelig mindre enn forrige kvartals 3,6 milliarder.

Til toppen