IBM planlegger lommedisk

IBM har utviklet verdens minste harddisk, en 1 tommers disk som er beregnet for bruk i digitale kamera, bærbare PC-er og andre mobile enheter. Disken er så liten at den enkelt kan puttes i lommen.

Harddisken fra IBM vil ifølge Electronic Buyers News komme i to utgaver med forskjellig lagringskapasitet, 170 MB og 340 MB. Spinnhastighet skal være på 5.400 omdreininger per minutt (RPM). Dimensjonene er 42,8 ganger 36,4 ganger 5,0 millimeter (lengde x bredde x høyde), omtrent som en liten og flat fyrstikkeske. Den er tilpasset CompactFlash-standarden (CF) fra SanDisk og bruker enten CF-grensesnittet direkte eller en PC-kort-adapter for å kobles til digitale kamera, bærbare PC-er eller andre mobile eller enheter. Disken skal også ha et standard IDE/ATA-grensesnitt for tilkobling i vanlige PC-er.

Harddisken, som formelt skal presenteres neste uke, er ennå ikke kommet i produksjon. IBM ønsker at flere store PC- og kameraprodusenter skal evaluere produktet først. Selskapet regner med at produksjonen vil starte i løpet av første kvartal neste år.

Nå har ikke markedet for små harddisker vært spesielt lønnsomt for produsentene. Flere av produsentene har gått konkurs. IBM er likevel rimelig sikre på å lykkes, ikke minst fordi selskapet alltid har ligget i forkant når det gjelder teknologi. Et eksempel på dette er lagringsteknologien vil benytte IBM i de nye diskene.

Diskene kan nemlig kun inneholde en plate. Dette skyldes det lille formatet. For å kunne øke lagringskapasiteten utover det som vil tilbys når produktet kommer på markedet, må selskapet sørge for at informasjonen lagres tettere på platen.

Ifølge Electronic Buyers News skal harddiskene inkludere en spesiell teknologi som gjør at diskene bruker mindre strøm enn for eksempel flash-brikker og annet ikke-flyktig minne.

I tillegg skal diskene inneholde teknologi som skal sørge for at lesehodet til disken parkeres når disken ikke er i bruk. Hvis dette hodet oppholder seg over platen mens harddisken flyttes, kan det skade platen.

Til toppen