IBM saksøkes og saksøker

IBM blir saksøkt av et lite fransk-amerikansk konsulentfirma i Nederland. Samtidig saksøker IBM det samme selskapet i Frankrike. Begge bedriftene har også planer om å gå til motsøksmål. Striden dreier seg om bruken av én bokstav...

I nederlandske og franske rettssaler kjemper IBM om rettighetene til å bruke "e"-merket. Partene er uenige i hvem som har rett til å bruke logoen (se illustrasjon til høyre) på diverse produkter og tjenester.

IBM bruker merket som del av deres e-business-logo (se faksimile til høyre), som er en fellesbetegnelse på deres elektroniske produkter tilpasset næringslivet. Rett etter at IBM nå har lansert en 200 millioner dollars kampanje, som har til hensikt å gjøre verden kjent med deres e-business-konsept og produkter, blir International Business Machines i disse dager selv kjent med noe nytt: Et e-søksmål...

Ifølge The Wall Street Journal har det lille tomanns-firmaet E Technologies Associates saksøkt IBM for å bruke e-varemerket som de hevder å ha brukt siden april 1997. E Technologies Associates søkte om varemerkeregistrering allerede den 10. juni i fjor, mens IBM ikke kom seg på banen før den 21. august 1997 - vel to måneder senere. Ingen av de to har ennå fått godkjent "e" som varemerke, men ettersom E Technologies var den første til å søke om varemerkebskyttelse mener de selv at de har retten på sin side og vil fortsette å bruke logoen samtidig som de ønsker å hindre IBM i å bruke den.

- Vi arbeider med fremadstormende nye Internett-selskaper som ønsker å være som Microsoft og ikke som IBM, sier den tidligere europa-advokaten for Microsoft og medgrunnlegger av E Technologies, Steven Ringelberg, til The Wall Street Journal. - Nå sier folk til oss, "Men, det er jo IBMs logo".

- De trakasserer oss og prøver å presse oss for penger, sier en talsmann for IBM om rettstvisten. "Big Blue" benekter ikke at E Technologies Associates var først ute med å søke varemerkeregistrering, men påstår samtidig at IBM har skaffet seg forhåndsrettigheter i samtlige relevante klassifiseringer og land, og at motpartens krav derfor er irrelevant. Saken anses som meget viktig for IBM, ettersom de har kalkulert med at det globale e-business-markedet vil dobles til 380 milliarder dollar for programvare, maskinvare, og diverse tjenester fram til år 2000.

I flere måneder har de to partene vært i forhandlinger uten resultat, og da E Technologies gikk til søksmål i Nederland, ble dette svart av IBM med søksmål i Frankrike. Høringen startet i Nederland på fredag og i Frankrike har IBM fått kjennelse for et midlertidig forbud av E Technologies til å bruke e-merket.

IBM er ventet å gå til motsøksmål i Nederland mens E Technologies er ventet å anke forbudet i Frankrike.

Partene har til nå valgt å holde de rettslige oppgjørene utenfor USA, noe som muligens kan forklares med frykten for de høye erstatningsbeløpene i "the land of opportunities". Ifølge en kilde The Wall Street Journal har snakket med, har E Technologies krevd ni millioner dollar fra IBM for å legge saken død.

Nylig har også Microsoft vært i retten over en varemerketvist der programvareprodusenten ble beskyldt for å ha stjålet navnet "Internet Explorer" fra SyNet Inc.. Microsoft inngikk forlik og "slapp unna" med fem millioner dollar.

Til toppen