ICANN stemmer for nye toppdomener

Det var enstemmig flertall for forslaget om å tillate flere toppdomener enn de syv som finnes i dag på gårsdagens ICANN-avstemning.

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers-konferansen (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) i Yokahama skal ta stilling til om og hvilke nye toppdomener som skal tillates på Internett i tillegg til de eksisterende syv, slik som .com, .net og .org.

Innføringen av nye domener skal lette konkurransen om nye domenenavn og gjøre det enklere å finne fram på Internett. Et av formålene er å gjøre det vanskeligere for domenepirater å tjene på å kjøpe opp domenenavn og selge dem dyrt til selskaper.

Nå er det bestemt at antall toppdomener skal utvides, og mulige kandidater er blant annet .bank, .travel og .sex, skriver Financial Times. Den endelige beslutningen om hvilke suffikser som skal innføres blir ikke tatt før i desember i år.

Under debatten før avstemningen ble det foreslått å opprette opptil ti nye toppdomener. Men foreløpig er det bare bestemt å legge til ett. Hvilket det skal være er ikke kjent.

Beslutningen om å tillate flere toppdomener ble tatt etter måneder med lobby-virksomhet fra selskaper og organisasjoner, som reagerer på mangelen på tradisjonelle domenenavn som www.computer.com.

Til tross for avgjørelsen hevder kritikere at prosessen går altfor sakte, og inflasjonen i priser på domenenavn støtter kritikken. Ifølge Financial Times ble en britisk forretningsmann nylig tilbudt 7 milloner dollar, eller nesten 60 millioner kroner, for et domenenavn.

Mange selskaper er dessuten bekymret for at opprettelsen av nye toppdomener skal gi domenepirater muligheten til å kjøpe opp "deres" nye domener, og ber ICANN om å få registrere sine nye domener før de legges ut for salg.

Les mer om ICANN og konferansen i Yokahama:
ICANN vil innføre nye toppdomenerBetaler ikke regningen til ICANN
Påvirk fremtidens Internett
EU planlegger konkurrent til .com-adresser
Domenediskusjon til Europa
Si hva du mener om nye toppdomener

Til toppen