IE 5.0 får XML-støtte

Microsoft vil inkludere støtte for XML og relaterte teknologier i sin neste utgave av nettleseren Internet Explorer. Dette til tross for at flere av teknologiene ikke er spesifiserte ennå.

Teknologiene, inkludert XML (Extensible Markup Language) 1.0, XML stilsett (XSL), XML DOM (Document Object Model) og XML Namespaces vil først dukke opp i den andre betautgaven av nettleseren, som er planlagt å bli sluppet mot slutten av året. Den første betautgaven var en såkalt pre-release for utviklere, så beta 2 blir den første offentlige utgaven av IE 5.0. Til gjengjeld skal denne være nærmest komplett når det gjelder egenskaper.

Microsoft vil støtte de ferdige spesifikasjonene der de finnes, men ifølge InternetWeek har ikke World Wide Web Consortium (W3C) fullført spesifikasjonene for blant annet XML og XML Namespaces ennå. I forbindelse med XML Schemas har W3C mottatt flere forslag, men organisasjonen har foreløpig ikke opprettet noen arbeidsgruppe for å komme med en anbefaling.

Dette betyr at utviklere vil ha store muligheter til å utvikle dokumenter basert på XML-teknologi når den endelige utgaven av IE 5.0 kommer i løpet av neste år, men de må være forsiktige slik at de ikke blir for avhengige av teknologier hvor syntaksen kan endre når de ferdige utgavene av standardene utgis.

Dave Wascha, produktsjef i Microsoft markedsføringsgruppe for plattformer, sier til InternetWeek at folk er desperate etter å bruke XML.

- De er lei av å vente. Ingen har til nå tilbudt støtte, og nå får du alt du trenger for å begynne, sier han.

- Selv om syntaksen i ikke-fullførte spesifikasjoner fortsatt kan endres, vil dette ikke gjelde de viktigste egenskapene. Så utviklere kan starte å bruke neste generasjon av XML-teknologier, slik som Schemas, i dag og delta i standardiseringsprosessen gjennom tilbakemeldinger.

Han mener også at selv om utvalget av verktøy for å lage XML-baserte dokumenter foreløpig er lite, så bør ikke det by på noe problem.

- Folk brukte HTML i flere år før det kom gode WYSIWYG-verktøy (What You See Is What You Get). Det samme vil gjelde for XML.

Nå er det også slik at mange web-utviklere foretrekker å skrive HTML-koden selv, til tross for det finnes grafiske verktøy for dette.

Til toppen