Ikke priskrig på PC-er i Norge

I USA går det mot priskrig på PC-er fordi produsentene har store lagre. Et mulig prisfall i Norge vil heller forårsakes av billigere komponenter, mener bransjen.

I USA spår nå mange analytikere en priskrig i PC-bransjen og svakere tall for mange av produsentene. For nå faller den amerikanske økonomien og blant annet PC-salget. Produsentene sitter derfor med store lagre som må dumpes i brannsalg utover nyåret. Men dette er ikke situasjonen i Norge. Foreløpig er ikke de norske salgstallene for 2000 klare, men det går trolig mot et fall på linje med det lavere turtallet bransjen generelt har opplevd.


Men verken Compaq Norge eller REC Computers forteller at de har for store lagre.

Compaq-sjef Håvard Larsen er åpenbart svært opptatt av lagersituasjonen, for Compaq har slitt lenge med dette.

- Jeg har sjekket med alle våre distributører og lagrene er definitivt ikke for store. Vi har PC-er på lager til under fire ukers salg. Har du mer enn 6-7 uker har du et problem, sier Larsen til digitoday.no.

- PC-salget i år blir lavere fordi det ble solgt så mye hjemme-PCer i fjor. Vi tror salget av bedriftsmaskiner har holdt seg ganske flatt, men i tidligere år har det hele tiden vokst, påpeker Larsen.

Han tror kanskje salget til bedriftene vil ta seg opp igjen til gamle høyder.

- Før ble bedriftene presset til å kjøpe nye maskiner av stadige Office-oppgraderinger. Endel beholder derfor sine maskiner lenger enn før, sier Compaq-sjefen til digitoday.no.

Heller ikke REC-sjef og gründer Hugo Rask-Jensen tror på noen norsk priskrig til neste år.

- Vi har en vanlig lagersituasjon og det tror jeg er situasjonen generelt i Norge. Salget har blitt justert i hele år, vi har ikke fått en slik raskere oppbremsing som de fikk i USA.

Men det kan likevel gå mot lavere PC-priser.

- Jeg tror derimot Intel og de andre komponent-produsentene sitter med store lagre. Dette kan bety hyggelige priskutt for oss og kundene utover vinteren, sier Rask-Jensen til digitoday.no.

Han tror PC-salget kan ta seg opp igjen utover nyåret, men mener det er stor usikkerhet i den norske økonomien.

- Uklarheten om konjunkturavgift og andre skatter gjør nok at mange er litt forsiktige med investeringene, mener Rask-Jensen.

- Verken vi eller våre partnere sitter med for store lagre. Og det bør de ikke gjøre, for i begynnelsen av februar kommer priskutt fra Intel. Vi tror ikke på noen store endringer til neste år. Både salget av antall og snittpris på servere og bærbare stiger, sier Bjørn Roksvold, PC-sjef for IBM Norge. Vi selger 30 prosent færre maskiner i år, men vi ender opp på nesten samme omsetning.

Til toppen