Illevarslende svensk presedens i kryptoeksport

I våres fikk det svenske programvarehuset Idonex avslag fra sin regjering da det søkte om eksportlisens for et program med 128 biters kryptering.

Avslaget har betydning for Norge. Ifølge vårt Utenriksdepartement (se listen over relaterte artikler i høyre marg) er man i ferd med å koordinere nye regler for eksportlisen på krypterende programvare med både Sverige og Danmark. I Norge frykter bransjen at praksisen, som hittil har vært forholdsvis liberal, skal bli like begrensende som den i USA.

Det var i april i år den svenske regjeringen avviste selskapet Idonex' søknad om eksportlisens for sin tjener Roxen Challenger. Idonex hadde planlagt å gjøre programmet tilgjengelig over Internett, men en krypteringsstøtte på inntil 128 biter ble for mye for Göran Persson og kompani.

Handelsminister Leif Pagrotsky avslo søknaden med en prinsipiell begrunnelse. Ifølge regjeringen var ikke eksport av så sterk kryptering forenlig med de internasjonale kontrollordningene Sverige deltar i.

Idonex anket avslaget, og trosset sin regjering ved å legge programvaren ut på Internett likevel.

Roxen Challenger ble siden belønnet med prisen "Guldmusen 1998". I november i år ble Idonex' webtjener-verktøy Roxen Platform kåret til "Best of Comdex" innen Internett-programvare.

Administrerende direktør i Idonex, Lars Mårelius, var fredag ettermiddag ikke tilgjengelig for kommentar.

Til toppen