Ingen avtale om opphavsrett på nett

Rettighetsorganisasjonen TONO og aksessleverandørenes organisasjon, Internettforum, har ikke klart å bli enige om en rammeavtale for pekeransvar på Internett. Det er over to år siden aktørene startet forhandlingene.

Det var i kjølvannet av den såkalte Trollnet-saken, der en 16-åring haddde lagt ut en hjemmeside med pekere der man kunne laste ned (ulovlige) musikkfiler, at Internettforum og TONO satte seg ned ved forhandlingsbordet.

På et møte i oktober 1997 ble de enige om at TONO, som ivaretar komponistenes og tekstforfatterenes opphavsrettigheter, skulle utarbeide et forslag til en rammeavtale for de to partene.

Over to år senere har de to organisasjonene ennå ikke kommet fram til noen avtale.

- Nei, vi har ikke kommet til noe enighet med TONO, bekrefter sekretær i Internettforum, Per Morten Hoff, overfor digi.no. Hoff mener TONO langt på vei "har kjørt seg selv av banen" ved at organisasjonen "har inntatt fundamentale synspunkter".

- Konkret er vi uenige på pekeransvar, utdyper Hoff, som legger til at han likevel ikke tror det er en uoverkommelig oppgave å komme fram til en rammeavtale med TONO.

- Vi har bare ikke prioritert dette arbeidet. Dersom vi tar oss tid til å sette oss ned ved forhandlingsbordet vil vi nok kunne bli enige om en generell rammeavtale, selv om vi er sterkt uenige i enkelte saker.

Sekretæren i Internettforum beklager at saken mot Global One (Trollnet-saken) i sin tid ble trukket.

- Vi hadde gjerne sett at saken ble rettslig prøvet, sier Hoff.

Det var i begynnelsen av august 1997 at TONO ba nettforhandleren Trollnet om å stenge den private hjemmesiden til en tenåringskunde. Han hadde lagt ut pekere til sider som inneholdt ulisensiert musikk, blant annet i USA. TONO hadde mellom annet kontaktet sin amerikanske søsterorganisasjon ASCAP og fikk informasjon om at musikken ikke hadde lisens.

Trollnet (nå underlagt Alta Kraftlag A/L), som da var en del av Global Ones forhandlernett, sendte en kopi av forespørselen til 16-åringen. Ifølge Trollnet, fjernet han selv siden umiddelbart.

Trollnet hadde imidlertid fått en juridisk vurdering fra Global Ones advokatfirma Stabell som konkluderte med at det ikke ville foreligge straffe- eller erstatningsansvar i denne opphavsrettsaken.

Juridisk konsulent Inger Elise Mey i TONO bekrefter overfor digi.no at rettighetsorganisasjonen ikke har lykkes å få i stand en rammavtale med aksessleverandørenes organisasjon.

- Vi har ikke snakket med Internettforum siden i fjor. Vårt inntrykk da var at organisasjonen var såpass fersk at den ikke framsto som en enhetlig gruppe - vi har ventet på at Internettforum skal bli en mer fast organisasjon slik at vi kan forholde oss til dem på en skikkelig måte, sier Mey.

Hun understreker imidlertid at TONO er interessert i en dialog om de grunnleggende tingene organisasjonene tross alt er enige om.

- Hvis Internettforum etter hvert framstår som en handlekraftig enhet så er det flott, da diskuterer vi gjerne videre der vi slapp. Til å begynne med trenger vi kanskje heller ikke å legge pekeransvar og ting vi er uenige om i forhandlingspotten, selv om man må ha klart for seg at disse tingene henger sammen - også pekeransvaret må diskuteres, mener hun.

Til toppen