BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ingen skader etter meteorittstorm

Så langt er det ikke kommet meldinger om noen skader på satellitter etter meteorittstormen "Leonidene".

Frode Eriksen
18. nov. 1998 - 10:07

Leonidene har det siste døgnet sørget for et fantastisk skue av stjerneskudd på himmelen, spesielt i Asia. Jordatmosfæren er bombardert med partikler fra meteorskyen i en hastighet av 70 kilometer per sekund. De fleste delene fra komethalen er små som sandkorn, men kan altså gjøre stor skade ved et direkte treff.

Skal en dømme etter de foreløpige rapportene er det så langt ikke oppstått andre skader som følge av meteorittene annet enn de som måtte oppstå på bakken av overivrige tilskuere som flokker seg sammen for å få et glimt av århundrets tetteste meteorittsky.

Satellitteiere hadde tatt forholdsregler ved å slå enkelte satellitter nesten av, mens andre igjen fikk "vingene" - som er solcellepaneler - brettet inn eller justert til en vinkel som gjorde overflaten så liten som mulig i forhold til meteorittenes retning.

Rapporter hadde på forhånd antydet at sjansen for et direkte treff var små, men fagdirektør i Storebrand, Mathias Dannevig sier til digi.no at skader ikke nødvendigvis kommer klart fram umiddelbart. Storebrand er et av rundt 30 forsikringsselskap i verden som forsikrer satellitter. Dannevig sier at det verste nå synes å være over for denne gang.

Blant de forberedelsene som ble gjort var at de to russiske kosmonautene på Mir gjorde klart for evakuering, mens romteleskopet Hubble ble snudd bort fra stormretningen for å beskytte linsen. Militære satellitter er bygget for å tåle en større trøkk, og har bedre beskyttelse enn sivile satellitter mot meteoritter.

Også Telenor kom seg gjennom denne natten uten rapporterte skader på selskapets tre Thor-satellitter. Heller ikke den innleide Intelsat 707-satellitten skal ha fått skader. Informasjonssjef i Telenor Satellite Services, Peggy Schoen, sier til digi.no at ingenting skjedde og at alle Telenor-satellittene er operative som før.

- Hughes (selskapet som har produsert Telenors Thor-satellitter. red. anm.) fortalte oss at intensiteten i meteorittskyen var mye lavere enn ventet. Det er først i dag at intensiteten i skyen blir så liten at en kan si at det hele er over for denne gang, sier Schoen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.