Installerte skjermsparer - risikerer 15 år fengsel

En amerikansk IT-konsulent installerte skjermsparere som utnytter ledige ressurser på hundrevis av andres datamaskiner. Nå sitter han skikkelig i klisteret.

IT-konsulent David McOwen kan risikere 15 år i fengsel og en saftig bot. Grunnen er at han installerte en skjermsparer som utnytter maskinenes ubrukte ressurser. Programvaren er en såkalt RC5 distribuert klient som konsulenten installerte på hundrevis av maskiner. Den 38 år gamle mannen skulle bruke maskinkraften han samlet for å være med i en konkurranse arrangert av Distributed.net.

De skulle cracke en kode ved bruk av store maskinressurser hentet fra PCer som ikke brukte kapasiteten sin. Dette melder den britiske nyhetstjenesten The Register.

Men McOwen spurte ikke om lov før han installerte programvaren, og siden han installerte den på maskinene til DeKalb Technical College i den amerikanske delstaten Georgia, har han fått den amerikanske staten på nakken.

Dette ble nemlig sett på som misbruk av statens datamaskiner, og dermed klassifisert som et lovbrudd i Georgia- og McOwen må belage seg på å møte i retten tiltalt for brudd på Georgia Computer Systems Protection Act.

Staten har estimert at skadene ved McOwens intallasjoner er 415.000 dollar, 3,9 millioner norske kroner. Det tilsvarer 59 cent for hver sekund programmet kjørte.

Det har vært en del publisitet rundt saken, og allerede har 2.000 signaturer kommet inn på listen fra de som krever McOwen frikjent.

Det er også satt opp en nettside, Freemcowen.com, som forteller hele historien bak, melder The Register.

Nå spør folk seg om denne saken kan forsinke utforskningen om distribuert datakraft. Et annet prosjekt som drives på denne måten er SETI@Home, som skal bruke datakraft fra tusenvis av "uutnyttede" PCer til å finne intelligent liv i rommet. Det pågår også et prosjekt for å bruke distribuert datakraft til å knekke kreft-gåten.

Til toppen