Intel avslører flere Merced-detaljer

Intel la fram flere konkrete detaljer om sin 64-bit Merced-prosessor under denne ukens Microsprosessor Forum. Selskapet annonserte også en billigutgave av arkitekturen.

Det var visepresident for Intels produktgruppe for mikroprosessorer, Stephen L. Smith, som under denne ukens Microprocessor Forum kunne komme med avsløringene om Merced. Det har vært spekulasjoner om Intel ville komme til å droppe Merced på grunn av forsinkelser i utviklingen, men Smith avviste dette.

- Merced er på god vei til å bli ferdig, og vi holder på med de siste delene av testingen nå, sa han. Han fortalte også at Intel har en Merced-prosessor kjørende i en testmaskin. Intels planlegger å lansere prosessoneren i midten av år 2000.

Ifølge News.com vil Merced komme i omtrent samme hylster som Pentium II, bare litt mindre. Under skallet vil prosessoren derimot være helt annerledes. I tillegg til å ha et helt nytt instruksjonssett, vil prosessoren bruke en helt ny arkitektur for hurtigminne.

Merced vil ha tre nivåer med hurtigmine, det vil si ytterligere ett i forhold til hva som er vanlig i dag. Størrelsen på hurtigminnene vokser etter hvor høyt opp i hierarkiet de ligger. I dag snakker man om hurtigminne på nivå 1 og 2 (primært og sekundært). Det nye nivået av hurtigminne kalles nivå 0 (Level 0) og minnet vil være mindre enn de to andre og ligge nærmest selve prosesseringsdelen.

Flyttallsenheten (FPU) i Merced skal være bygget på nytt fra grunnen av. Denne vil ha 20 ganger så høy 3D-grafikk-ytelse som FPU-en i Pentium Pro og være tre ganger raskere enn FPU-en i den kommende 32-bits prosessoren Tanner.

Ifølge News.Com gjentok Smith at McKinley-prosessoren, som skal etterfølge Merced, er planlagt å ha en klokkehastighet på opptil 1 GHz. Denne prosessoren vil oppnå dobbelt så høy ytelse som Merced. McKinley skal komme i år. Denne prosessoren vil igjen bli etterfulgt av Madison, antagelig i år 2002. Madison vil trolig være basert på kobberteknologi, det vil bruk av kobber istedenfor aluminium i lederne mellom transistorene i prosessoren.

I år 2003 skal Deerfield komme. Dette vil være Intels første 64-bit-prosessor designet for å være billig, og Deerfield vil være beregnet for bruk i servere i mellomklassen og i arbeidsstasjoner.

Til toppen