Intel kunngjør nye telekomservere

Softsvitsjer, forente meldingstjenester og virtuelle private nett er bruksområdene til historiens første Intel-baserte telekomservere som kommer på markedet i neste kvartal.

Telekomservere er ikke som andre servere. De er underlagt spesielle pålitelighetskrav definert av amerikanske NEBS (Network Equipment Building System) og europeiske ETSI (European Telecommunications Standards Institute), og skal blant annet kunne overleve under ekstrem kulde, ekstrem varme, brann og jordskjelv. Brukerne stiller også krav om fleksibilitet, skalerbarhet og ytelse. Markedet beherskes i dag av Sun. (Se denne artikkelen fra januar 1999: Sun angriper telekom-markedet.)

I første omgang tenker Intel seg to modeller, begge med doble prosessorer, men i henholdsvis 1 U og 2 U høyde. Operativsystemer blir Windows, Linux og Unix. De første modellene skal bygge på Pentium III-prosessorer, i påvente av maskineri beregnet på større operatører, som skal kunne ta Xeon- og Itanium-brikker.

Målgruppen er store bedrifter, tjenestetilbydere og operatører som vil tilby tjenester som virtuelle private nettverk, forent meldingshåndtering - der tale, faks og e-post behandles under ett - og softsvitsjer, det vil si broer mellom IP-trafikk og vanlig kretssvitsjet telefoni.

Salgsargumentene er lavere kostnader, bedre beskyttelse av investeringer og muligheten til raskere levering av nye tjenester. Overfor amerikansk presse går Intel offensivt ut med budskapet om at de vil fokusere på å ta markedsandeler fra Sun.

Intel vil selv stå for prosessorene, hovedkortene og boksene til de nye telekomserverne, mens serverleverandører som HP og Compaq skal bygge inn minne og disker. Foreløpig er det ikke kunngjort hvem som skal produsere serverne som Intel lover skal komme på markedet i løpet av første kvartal 2002.

Til toppen