Intel lover dobbel ytelse på Itanium 2

Intel kunngjør testresultater som viser dobbel ytelse på Itanium 2 i forhold til forgjengeren, for både servere og arbeidsstasjoner.

Intel-prosessoren Itanium 2, tidligere kjent som "McKinley", vil gjøres tilgjengelig for maskinleverandørene i løpet av sommeren og vil komme i stadig større antall på markedet ut over høsten. Den vil bli brukt på avanserte servere og arbeidsstasjoner, der Intel angriper markeder der maskineri basert på RISC-prosessorer som Suns UltraSparc, IBMs Power og HPs PA-Risc hittil har vært enerådende.

Det ble tidlig advart at Itanium-arkitekturen ville trenge minst en generasjon før det var mulig å lage maskiner som kunne være i stand til å innfri forventningene til skalerbarhet, ytelse og pålitelighet. Dagens Itanium har solgt minimalt og har i hovedsak blitt brukt til å prøve ut ulike løsninger. Med andre generasjon lover Intel at særlig Sun skal utfordres på både ytelse og pris. Sun står som den eneste gjenværende store leverandøren av servere og arbeidsstasjoner som avviser å levere Itanium-baserte systemer. Selskapet tyr til Intel-arkitekturen utelukkende for dedikerte servere i Cobalt-serien.

Les også

Testresultatene som Intel offentliggjør i forkant av at Itanium 2 gjøres tilgjengelig, brukes til å begrunne en allmenn påstand om at maskineri basert på denne prosessoren vil ha 50 til 100 prosent større ytelse enn tilsvarende maskiner basert på første generasjons Itanium. I en pressemelding viser Intel til disse testene:

ERP: En fire-prosessors Itanium 2-server vil kunne håndtere mer enn dobbelt så mange transaksjoner enn en tilsvarende Itanium-server. Her vises det til en tilrettelagt standardtest for en SAP-applikasjon.

Database og transaksjoner: En fire prosessors Itanium 2-server vil greie 50 prosent flere transaksjoner per minutt enn et tilsvarende system basert på Sun-prosessoren UltraSparc III. Dette er en TPC-C-test, der tallene ikke er publisert.

Sikker e-handel: Ifølge en RSA SSL-C standardtest gjennomført av Coradiant Research, greier en to-prosessors Itanium 2-server flere transaksjoner per sekund enn en fire-prosessors Itanium-server, henholdsvis 1440 mot 1376. En åtte prosessors Sun-server oppnådde 552 transaksjoner i samme test. Målt per prosessor gir dette tall på 720 for Itanium 2, mot 69 for UltraSparc III.

Vitenskapelige og tekniske beregninger: Standardtesten MP Linpack 10K viser at en fire-prosessors Itanium 2 kan forventes å nå minst 13 gigaflops, det dobbelte av et tilsvarende UltraSparc III-system.

DAK på arbeidsstasjon: Tester utført med konstruksjonssystemet MSC.Nastran tyder på at en arbeidsstasjon med én Itanium 2-prosessor vil ha 90 prosent større ytelse enn en med én Itanium-prosessor, og to til fire ganger det en tilsvarende UltraSparc III-arbeidsstasjon vil kunne prestere.

I tillegg til disse testene der faktiske brukssituasjoner simuleres, offentliggjør Intel måltall for det selve prosessoren kan tilby:

  • Båndbredde for minne: 3,7 gigabytes per sekund. Det er 2,5 ganger det Itanium får til, og fire ganger nivået til UltraSparc III som topper ved 0,891 gigabytes per sekund.
  • Flytetallsoperasjoner: 1350 på SPECfp2000-testen, mot 701 på tilsvarende UltraSparc III og Itanium-prosessorer.
  • Heltallsoperasjoner: Intel forventer 700 eller høyere, rundt 30 prosent over det UltraSparc III kan gi-

Testresultatene ble offentliggjort i München i dag, i anledning Intels utviklerforum.
Til toppen