Intel lover Pentium 4 i november

Intel legger om alle sine produksjonsanlegg. Pentium 4 lanseres i 1,4 GHz i løpet av november, og vil bli volumproduktet fra tidlig i 2002. AMD loves tøff konkurranse.

Teknologisjef Paul Otellini lovet på en analytikerkonferanse onsdag at Pentium 4-prosessoren vil være tilgjengelig i løpet av november. I første omgang blir klokkefrekvensen 1,4 GHz. I løpet av tredje kvartal neste år vil den komme i 2 GHz.

Han sa videre at Intel er i ferd med å organisere produksjonen med sikte på at Pentium 4 overtar rollen som volumbrikke etter Pentium III så tidlig som mulig. Han spådde at det ville være like mange leveranser av Pentium 4 som Pentium III allerede tidlig i 2002, og at Pentium 4 deretter ville bli bestselgeren. Dette endrer en melding fra forrige måned, der det het at overgangen ikke ville komme før seinere i 2002.

Otellini innrømmet at det er avgjørende for Intel å hindre AMD fra å erobre ytterligere markedsandeler. Omorganiseringen for å gi Pentium 4 volumledelsen på et tidligere tidspunkt må oppfattes i lys av dette. I tillegg lovet Otellini stadige priskutt for å holde AMD på avstand. Forretningsstrategien til erkerivalen er å tilby brikker med bedre forhold mellom pris og ytelse enn Intel. En ytterligere forsinkelse av Pentium 4 ville gitt AMD en anledning til å underby Intel over lengre tid.

Produksjonsomleggingen hos Intel tar sikte på å øke kapasiteten, senke feilprosenten, og drive enhetsomkostningene ned. I dag rår 0,18 mikron-teknologi, og skivene ("wafers") som brikkene stanses ut av er på størrelse med en asjett. I nye produksjonsanlegg er de på størrelse med en tallerken, slik at flere brikker kan stanses ut av hver skive. Fabrikkene skal også automatiseres ytterligere, og to tredeler skal oppgraderes til 0,13 mikron-teknologi allerede neste år. Et ytterligere tiltak er å minske det totale antallet brikker.

Følgelig vil det, ifølge økonomisjef Andy Bryant, bli billigere for Intel å lage en Pentium 4 brikke neste år, enn det er å lage en Pentium III brikke i år.

Otellini lovet ellers en 900 MHz Xeon (for servere) i første kvartal neste år. Server-utgaven av Pentium 4, med kodenavn "Foster", skal lanseres i 1,5 GHz i første halvår. I 64-biters-segmentet skal "McKinley", etterfølgeren til Itanium, produseres i demonstrasjonsutgaver mot slutten av 2001.

Til toppen