Intelligent SMS-teknologi dekrypterer meldingene dine

I stedet for å skrive en masse kryptiske koder som i tillegg er vanskelige å huske, vil du rett og slett kunne formulere et spørsmål og sende en tekstmelding. Så ordner teknologien resten.

"MELDE TI OS-DR B M"....sendes til...var det 1984? Eller..?

Hvis du lurer på om det er kø inn mot Oslo, kan du simpelthen stille det spørsmålet. Ta frem telefonen, og skriv "er det kø mot Oslo nå?" på en tekstmelding. Deretter vil en intelligent språkmotor kunne tolke spørsmålet, oversette det til programmeringsspråk, og sende meldingen din videre til den rette tjenesten, som igjen sender deg et lettfattelig svar.

Dette er teknologien det lille, norske firmaet HEP nå jobber for fullt med å utvikle.

- Problemet for aktørene i mobilmarkedet er å kunne levere unike tjenester som er enkle å bruke. Per i dag har ikke brukerne noen lojalitet til SMS-aktørene fordi de er skjult bak en mer eller mindre kryptisk kode som skal sendes til et tilfeldig kortnummer. Det trengs tjenester som kan personaliseres - som oppleves som vennlige og nyttige for brukeren, forteller HEP-gründer Morten Hjerde til digi.no.

Han understreker at denne teknologien ikke primært er utviklet for å selge logoer og ringetoner, men for å utvikle neste generasjons underholdnings- og nyttetjenester på mobiltelefoner.

- For å gjøre dette holder vi på å lære datamaskiner "å forstå norsk skriftspråk". Det hjelper lite at koden for en veimelding er "MELDE TI OS-DR B M" når du står på en bensinstasjon i Lier og lurer på om det er kø mot Oslo. Ingen kan mobilkodene utenatt, og det finnes titusener av dem. Du må kunne formulere spørsmålet i ditt eget språk, for eksempel "Er det kø mot Oslo nå?", forklarer Hjerde.

HEP jobber også med løsninger for bedrifter eller organisasjoner som ønsker å holde dialog med kunder eller medlemmer.

- Teknologien er ferdig utviklet i første versjon og vi jobber med å sette de første tjenestene i drift. De kommer i første kvartal neste år, lover han.

Selskapet tjener penger på å levere teknologi og tjenester til aktører innen mobilbransjen.

- For sluttbrukeren vil ikke SMS-tjenestene koste noe annet enn det koster i dag, men en del tjenester kan bli langt enklere å benytte, forteller Hjerde til digi.no.

HEP står også bak iFinger-teknologien.

Til toppen