Interaktiv tulipan kan varsle børskræsj

Har du noen gang lurt på om nettselskapene som øker aksjeverdien med tusen prosent i måneden faktisk er verd pengene? Ett nettsted mener definitivt nei, og har viet hele sin virksomhet til å harselere over nettopp dette. Det er både tankevekkende og underholdende lesning!

Har du noen gang lurt på om nettselskapene som øker aksjeverdien med tusen prosent i måneden faktisk er verd pengene? Ett nettsted mener definitivt nei, og har viet hele sin virksomhet til å harselere over nettopp dette. Det er både tankevekkende og underholdende lesning!

Historisk faktum: Tidlig på 1600-tallet hersket den reneste tulipan-galskap i Holland. På det meste ble en enkelt tulipanløk solgt for 4200 gylden, hvilket i dagens penger skulle motsvare omtrent halvannen million dollar.

For en tulipanløk!

Det er fra dette fenomenet at nettstedet iTulip tar sitt navn. iTulip er noe så sjeldent som et helt nettsted viet til å avsløre galskapen i 90-tallets store økonomiske såpeboble: Nettbransjen.

OK, jeg vet jeg kaster sten i glasshus når jeg kaller det en såpeboble. Så la meg ile til med å forsikre om at jeg er sikker på at svært mange nett-selskaper har både livets rett og fornuftige, realistiske aksjeverdier.

Men når vi kan lese om de fenomenale kursstigningene som amerikanske nettselskaper som Yahoo! og eBay opplever, kan man kanskje tillates å stusse over forholdet mellom faktisk inntjening og børsnotert verdi. (digi.no finans påpekte forresten i en kommentar i januar at norske Nettavisen etter samme regnestykke ville være verd rundt 300 millioner.)

Personlig husker jeg i hvert fall godt hvordan det gikk sist vi kunne observere det samme fenomenet. Årstallet var 1987 og bedriften det gikk hardest utover het VIP Scandinavia. For de som ikke fikk med seg hvordan den såpeoperaen endte, anbefaler jeg Torgrim Eggens fantastiske debut-roman "Gjeld", som utkom få år senere. Men det er en helt annen stjernestreif ...

Nå var det tulipaner det skulle handle om, og mer bestemt iTulip. iTulip harselerer heftig over nettbransjens enorme, overvurderte verdier, og tar den rett og slett "helt ut" på akkurat dette. Så her kan du få kjøpt falske verdipapirer, du kan lese alt om the South Sea Bubble og andre børs-bobler opp gjennom historien, og pass for all del på å legge merke til den blinkende tulipanen (!) som varsler når krasjet er nært forestående.

Hvis du skulle ha problemer med å få med deg poenget, kan du bruke dialektiserings-verktøyet til å oversette iTulip til Redneck (for white trash), Swedish Chef (bork bork bork) eller jive (afro-amerikansk slang).

Det er altså ikke så forferdelig høytidelig, men budskapet er alvorlig nok. Og verd å ta inn over seg, også for oss her hjemme i nøkterne Norge.

Da jeg gikk på skolen, lærte vi nemlig at økonomi i siste instans må baseres på faktiske, skapte verdier. En såpeboble er og blir skjebnebestemt til å sprekke, spesielt på børsen.

På den annen side er det jo også noe som heter at en vare er verd det noen er villige til å betale for den. Og med hånden på hjertet må jeg innrømme at jeg ikke ville sagt nei til en bunke Yahoo!-aksjer selv. Men for den sakens skyld så liker jeg tulipaner også.

Jeg ville bare ikke brukt alle sparepengene mine på det.

Til toppen