Interaktiv TV først sent i 2001

Telenor har signert avtaler med de første leverandørene for å skape interaktiv TV, men det er langt frem til du kan sitte i sofaen og trykke på knappen.

Telenor har signert avtaler med de første leverandørene for å skape interaktiv TV, men det er langt frem til du kan sitte i sofaen og trykke på knappen.

Telenor og en rekke andre tele- og dataselskap kastet frem de første optimistiske planene om interaktivt TV allerede på midten av 90-tallet. Etter flere mislykkede satsinger, begynner de første tilbudene nå å ta form. Telenor ligger langt fremme, men det viser seg å fremdeles være et stykke frem før du kan få servert neste generasjon TV i stua.

I forrige uke dro Tormod Hermansen lakenet av et nytt datterselskap. Zonavi heter selskapet som skal hjelpe aktører å etablere og sende interaktiv TV over Telenors mange forskjellige nettverk.

Les mer om Zonavi og Telenors bredbåndsplaner:


Hermansen starter interaktiv TV
Telenor planlegger bredbånds-boks for stua

Selskapet skal være en totalleverandør som både sørger for at innholdsleverandører som butikker, spillselskap og TV-selskaper får betalt for sine tjenester og distribuert innholdet sitt.

Men før dette er mulig, må brukerne kunne kjøpe eller leie den nødvendige digitale TV-mottakeren fra Telenor. Dagens digitale dekodere vil ikke kunne gjøre jobben - de har blant annet ikke nok prosessorkraft, minne eller de nødvendige muligheten for linjetilknytning.

Telenor har utarbeidet planene for boksen (se sak til høyre), men har enda ikke inngått noen produksjonskontrakt, får digi.no opplyst fra Telenor Bredbåndstjenester. Produksjon og testing av boksen avgjør når Telenor kan lansere sitt mye omtalte interaktive TV-tilbud. digi.no spurte derfor Zonavi om deres tidsplan.

- Vi planlegger derfor en lansering av interaktivt TV sent i 2001, forteller Tine Austvoll Jensen, operations manager Zonavi, til digi.no.

Jensen innrømmer at 16-18 måneder høres lenge ut, men påpeker at det er mye som skal på plass før den tid.

Bredbåndboksen
Den nye TV-boksen kommer i flere versjoner, men den dyreste vil kunne kobles til både kabel, radio, ADSL og andre DSL-versjoner samt UMTS. Med en harddisk vil du kunne ta opp programmer. Innholdet du vil få er video, spill, banktjenester, chat, vanlig telefon, epost og ikke minst vanlig surfing. For Telenor skal bruke neste versjon av TV-bransjens sendestandard DVB som vil gi både Java og HTML. Dermed kan den nye boksen kunne vise nesten alle Internett-sider. Telenor vil ikke si hvilke produsenter de forhandler med.

- Vi skal ikke legge ut internett-sider på TVen til folk, men skape ekte interaktivt innhold med video og lyd. En rekke støttesystemer skal også på plass, noe som gjør at vi og våre partnere bare har den tiden vi trenger, mener Jensen.

Jensen forteller blant annet at Zonavi-staben ikke er fulltallig - selskapet har i dag 40 ansatte, men skal opp i 70 i løpet av året.

Foreløpig er det bare internett-butikken Yatack som har offentliggjort avtale med Zonavi for å presentere sin butikk på TV, men Jensen forteller at Zonavi forhandler med flere aktører uten at hun vil røpe med hvem.

Til toppen