JUSS OG SAMFUNN

Interaktiv TV gir hodebry

I Sverige vil digital-TV skape uante problemer. Mulighetene for interaktivitet har ikke radio- og TV-loven tatt høyde for, og derfor vil sannsynligvis mye av innholdet som sendes på det bakkebaserte nettet bli klassifisert som reklame.

Hilde Nyman
29. sep. 1999 - 15:00

I Sverige har utbyggingen av det bakkebaserte nettet for digital-TV kommet langt, og andre konsesjonsrunde er igang. Men en liten strek i regningen er at dagens lovgivning som regulerer kringkastingen i Sverige, ikke tar høyde for interaktivitet og andre muligheter som digital-TV byr på.

Det er den svenske radio- og TV-loven som i dette tilfellet ikke er i takt med de teknologiske endringene i samfunnet. Interaktivitet og et kontinuerlig tilbud om handel av varer og tjenester vist i programmer gjør at slike programmer vil bli definert som reklame, skriver Dagens IT.

For alt materiale som sendes på oppdrag av andre, er å anse som reklame. Og reklame kan bare forekomme i åtte minutter per time, ifølge denne loven.

En annen uforutsett konsekvens av digital-TVs muligheter, er at den returkanal som seeren bruker ved en eventuell bestilling, vil gå via telenettet. Og telenettet omfattes ikke av radio- og TV-loven.

- For meg framstår hele lanseringen av det digitale bakkebaserte nettet som lite gjennomtenkt. Man har hatt en formening om hva programselskapene skulle sende og ikke tenkt ferdig, sier advokat Per Björkman til Dagens IT. Björkman har jobbet med liknende saker tidligere.

Et av selskapene som kommer til å få problemer, er New Media Science-eier Cell (tidligere Linné) som allerede har fått en konsesjon i det svenske bakkebaserte digital-TV nettet. De har i tillegg søkt om nok en konsesjon i det foreløpig siste bakkebaserte nettet, som skal ha fire konsesjonstakere.

Cell har planer om en e-handelskanal, et konsept som allerede har fått én konsesjon. På den kanalen de har fått konsesjon for, er planen blant annet å vise musikkvideoer, som det samtidig er mulig å bestille direkte via TV-apparatet.

Derfor har Cell kontaktet Granskningsnämden för Radio och TV for å få en avklaring på dette spørsmålet, men foreløpig uten hell.

- De kan verken gi grønt eller rødt lys. Vi kommer nok til å bli en prøveklut som vil få juristene til å klø seg i hodet, sier Magnus Granqvist, som er administrerende direktør i Cell dtv consulting, til Dagens IT.

Det har blitt foreslått å endre radio- og TV-loven, og dette diskuteres nå i Kulturdepartmentet.

- Om det er sånn at Cells kanal ikke skulle være i overensstemmelse med loven ifølge Granskningsnämnden, må selvfølgelig radio- og TV-loven endres. Regjeringen har gitt dem lisens til å sende, sier Björkman.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.