Internasjonalt nettfellesskap for alle slags musikere

Selskapet bak musikkprogrammet Igor Engraver lanserer NoteHeads Community, et internasjonalt nettfellesskap med tjenester for alle slags musikere og forlag.

Historien begynner i 1996 da den svenske komponisten og dataeksperten Peter Bengtson grunnla selskapet NoteHeads Musical Expert Systems, i dag kjent som NoteHeads AB. Bengtson, som er født i 1961, har vært en sentral figur innen seriøs svensk musikk siden gjennombruddet med balletten Schakt i 1983.

På eiersiden av NoteHeads finner vi også den berømte unge (født i 1958) finske komponisten og dirigenten Esa-Pekka Salonen, kjent blant annet for sine tolkninger av Ligeti, Mahler og Sjostakovitsj.

På produktsiden tilbyr NoteHeads blant annet Igor Engraver, en kombinert noteskriver og sequencer. Siste utgave kom i oktober, med versjon nummer 1.2. Den er foreløpig bare tilgjengelig for Mac. En Windows-utgave er lovet med det første. Dog finnes leseren Igor Reader i Windows-format. Siden Igor Engraver er designet av en komponist, har programmet en rekke brukervennlige egenskaper, samt tilpasninger for moderne musikknotasjon. Det kan lastes ned gratis fra nettstedet til NoteHeads AB.

Igor Engraver har sitt eget format. Har du tilgang til et partitur i Igor-formatet, kan du spille det av som en MIDI-fil, lese partituret på skjerm, skrive det ut på papir - også stemme for stemme, eller musiker for musiker - eller redigere det. Formatet egner seg følgelig for elektronisk distribusjon av musikk til ensembler.

NoteHeads tilbyr følgelig også NoteHeads Commerce, som beskrives som "en teknikk for onlinedistribusjon og arkivering av noter for større forlag og innholdseiere."

Det internasjonale musikerfellesskapet på nett, NoteHeads Community, kan betraktes som en naturlig videreføring av dette engasjementet. Fellesskapet skal formelt lanseres 5. desember, og tilby en rekke tjenester: møtested for alle slags musikere - profesjonell og amatører, komponister og utøvere, pedagoger og så videre - salgssted for musikk fra forlag av alle størrelser, formidlingssted for musikerjobber med mer. Musikkverk gjøres søkbare i NoteHeads Community på samme måte som bøker i nettbokhandler, etter kriterier som komponist, instrumenter og så videre.

- Det blir i høyeste grad et internasjonalt fellesskap, forsikrer Peter Bengtson til digitoday.no.

Fellesskapet skal bygge på medlemsskap i to nivåer, gratis og betalende. Betalende medlemmer får flere tjenester, og slipper med lavere kommisjon på de verkene de selger gjennom nettstedet

Til toppen