Internett-guru tar over Novell

Eric Schmidt har de siste 14 år spilt en sentral rolle i Sun, særlig i forbindelse med Internett og Java. 7. april tiltrer han som øverste leder i Novell.

Eric Schmidt har de siste 14 år spilt en sentral rolle i Sun, særlig i forbindelse med Internett og Java. 7. april tiltrer han som øverste leder i Novell.

Novell er global markedsleder i operativsystemer for lokalnett. Gjennom mange år prøvde selskapet å utfordre Microsofts dominans i kontorapplikasjoner og operativsystemer for pc-er. Det gikk ganske dårlig, og i fjor ble strategien lagt om med tanke på internett og intranett. Det er Microsoft som er på offensiven, blant annet fordi Windows NT tar markedsandeler fra Novells kjerneprodukt NetWare, og også ligger an til å erobre større andeler av intranett-markedet fra Novels NOS.

Ansettelsen av Schmidt avspeiler Novells forpliktelse til internett/intranett-strategien, samtidig som den bekrefter at mannskapet må fornyes for å sikre framtida.

Novells aksjekurs har falt med rundt 30 prosent siden slutten av februar, men viste tegn til framgang umiddelbart etter kunngjøringen om Schmidt, med et ti prosents hopp oppover.

Før Schmidt kom til Sun i 1983, var han forsker ved PARC-laboratoriet til Xerox. Han har en Ph D. i informatikk fra Berkeley. I Sun avanserte han til "chief technology officer", og krediteres blant annet med den framgangsrike markedsføringen av Java som standard programmeringsspråk for internett-applikasjoner. Midt på 1980-tallet spilte han en nøkkelrolle i utviklingen av Sparc-prosessoren.

Stillingen som CEO (chief executive officer) i Novell har stått ledig siden Bob Frankenberg trakk seg i august i fjor. Schmidt får både CEO-stillingen og vervet som styreformann. Fungerende styreformann John Young blir viseformann, mens Joe Marengi som har vikariert som CEO, fortsetter i sine opprinnelige funksjoner som "chief operating officer" og "president".

De første reaksjonene tyder på at Schmidt nyter stor respekt både som teknolog og markedsfører. Han sier han ikke vil innlede noe nytt frontalt angrep mot Microsoft, men utvikle løsninger som ikke hindrer kundene fra å ri to hester.

Til toppen