Iridium lanseres 1. november

- Vi har investert for mye arbeid, tid og penger for å kunne lansere en tjeneste som bare fungerer tilfredsstillende, sa toppsjef i Iridium, Edward Staiano, på en internasjonal pressekonferanse onsdag ettermiddag. Han har derfor utsatt starten for Iridium med fem uker.

- Vi har investert for mye arbeid, tid og penger for å kunne lansere en tjeneste som bare fungerer tilfredsstillende, sa toppsjef i Iridium, Edward Staiano, på en internasjonal pressekonferanse onsdag ettermiddag. Han har derfor utsatt starten for Iridium med fem uker.

Edward Staiano sa at Iridium heller utsetter den kommersielle starten av satellittelefonprosjektet Iridium, fremfor å tilby en tjeneste som ikke fungerer bedre enn tilfredsstillende. Derfor er det bestemt at lanseringen av Iridium utsettes til 1. november, fra 23. september som først planlagt.

Før den tid skal 2000 prøvekunder verden over engasjeres for å kjøre så mange samtaler gjennom Iridium som mulig, for å sette alle systemene på en skikkelig på prøve. Verken samtaleminutter eller terminaler vil koste disse testkundene en krone.

Ifølge Staiano er det ingen åpenbare problemer som er årsaken til at Iridium-selskapet med Motorola i spissen nå utsettes. Det er kvalitetssikringen som ikke har vært god nok, i tillegg til at selve telefonapparatene ligger noen uker etter produksjonsskjema.

- Vi har ikke hatt nok tid til å kjøre en tilstrekkelig mengde samtaler gjennom Iridium-systemet. Det er ikke nok med titusner av samtaler for å være sikker på at det hele fungerer. Vi må teste systemet med hundretusenvis av samtaler. Dette skal vi gjøre i ukene som kommer, og vi mener det er galt å åpne Iridium for kommersielle tjenester før vi er helt sikre på at systemet fungerer optimalt, sa han.

Iridium har planlagt for at en satellitt kan feile annenhver måned. Så langt har systemet vært forskånet for feil ved oppskytningen og alle de 7 satellittene som har feilet har gjort det før eller i sine riktige posisjoner.

To av de fem satellittene som ble skutt opp tirsdag skal fylle to hull i satellittsystemet, mens de resterende tre går inn i en reservebane. I tillegg finnes et tredje hull i satellittbanene etter at en satellitt til har sluttet å fungere, og fram til denne satellitten erstattes av en oppskytning i oktober forsøker Motorola å få liv i satellitten. Om oppskytningen i oktober ikke går etter planen vil Iridium forsøke å styre en av reservesatellittene inn i det ledige hullet før 1 .november.

11 av de 12 jordstasjonene som skal formidle samtaler inn og ut av Iridium-systemet til faste og mobile telenett er i drift, og ifølge Staiano vil jordstasjonen i Kina, som først ble tillatt bygd av kinesiske myndigheter i juli, bli klar for de første testsamtalene allerede netste uke. Dette landet regner Iridium vil stå for 8 prosent av trafikkvolumet i satellittsystemet.

De to produsentene av Iridium-telefoner, japanske Kyocera og Motorola er forsinket med sin produksjon, blant annet som følge av programvarefeil. Staiano kunne imidlertid fortelle at Motorola har levert sine første telefoner, og flere skal være leveringsklare neste uke for prøvekundene. I løpet av året skal Motorola ha levert 100.000 telefoner. Et tilsvarende tall skal japanske Kyocera opp i, der en de siste ukene bare har produsert skallet til telefonen for lager, mens selskapet jobber med å fjerne alle programvarefeil i telefon-innmaten.

For personsøkerdelen av Iridium, er det også forsinkelser, og det ventes ikke noen lansering før i oktober.

Om Staiano ikke var fornøyd med utsettelsen av lanseringsdatoen, var han derimot mer forøyd med avtalene knyttet til roaming og salg av Iridiums tjenester, der selskapet sitter med nesten 150 operatører innenfor hver gruppe. I tillegg komer en rekke avtaler for å distribuere trafikk inn og ut av fastlinjenett i form av interconnectavtaler.

For å gjøre det lettere for Iridium-kunder å ta med Iridium-telefonene inn og ut av ulike nasjoner er alle terminalene utstyrt med den internasjonale telekomunionens (ITU) logo. Staiano sa at en fra 23. september kan ringe fra vel 150 land i verden ved hjelp av Iridium-telefonene.

Over 30.000 potensielle kunder til systemet har meldt seg etter at en global markedskampanje ble satt i gang i juni, og selv om den økonomiske krisen har rammet både Russland og Asia, mener Iridium-konsortiet at en vil kunne kompensere for dette ved økt aktivitet i Nord-Amerika og Europa. Fiansielt er Iridium fullfinansiert når tjenestene lanseres 1. november, som er forutsetningen for at siste del av et lån på 1 mrd. USD gitt av et bank-konsortium skal frigis.

- Men vi har nok penger, unserstreket Staiano, som nå regner med inntekter fra 1. november. Alle samtalene og alle terminalene som prøvekunder verden over skal bruke vil være gratis for kundene, og de ekstra kostnadene skal deles mellom Iridium-investorene. På pressekonferansen ville ikke Staiano si noe om fordelingsnøkkel eller kostnader, bare at det for brukerne ikke skal koste noe før 1. november.

Til toppen