Iridium ned 14% etter tap av satellitter

To måneder før offisiell åpning må det Motorola-ledete satellittprosjektet Iridium konstatere at ialt sju satellitter ikke fungerer som de skal. Da nyheten ble kjent falt aksjeverdien med 14 prosent. Det er ennå ingen fare for at prosjektet ikke åpner til planlagt tid.

To måneder før offisiell åpning må det Motorola-ledete satellittprosjektet Iridium konstatere at ialt sju satellitter ikke fungerer som de skal. Da nyheten ble kjent falt aksjeverdien med 14 prosent. Det er ennå ingen fare for at prosjektet ikke åpner til planlagt tid.

Innen romfartsbransjen er mange imponert over at Motorola har klart å etablere et globalt satellittnett bestående av 66 satellitter i løpet av et år, der de eneste uhellene har vært små forsinkelsr i oppskytningene og noen satellitter som ikke svarer slik de skal.

Hittil har det vært klart at fem satellitter er satt ut av funksjon av ulike årsaker. Sist uke måtte Iridium ta to nye satellitter ut av satellittnettet, noe som både førte til et fall i aksjeverdien på 14 prosent og til at nye spekulasjoner om prosjektet virkelig kunne åpne etter planen i september.

Sju av ialt 72 satellitter har sviktet, mens Iridium har klart å rette programvarefeil på to av satellitter til. En ny oppskytnig i august vil erstatte de to satellittene som måtte gis opp sist uke, slik at antallet vil ende på 67, om alt går etter planen i august. Dette er en mer enn det som trengs for å gi global dekning, som av Iridium er sett på som hele hovedpoenget med systemet. Motorola har budsjettert med et tap på opptil ni satellitter.

Ifølge The Wall Streert Journal er det et større problem med jordstasjonene, der forsinkelser gjør at en ikke kan starte tester med de håndholdte terminalene før 1. september, knappe tre uker før offisiell åpning.

Iridium satser hele en milliard kroner på en global markedskampanje før den offisielle åpningen 23. september.

Ifølge Iridiums toppsjef, Edward Staiano, er timeplanen blitt svært trang og tåler ikke ytterligere forsinkelser. Han utelukker ikke utsatt åpning, dersom en om en måned fra nå ikke har god nok kvalitet på telefontjenestene.

En annen mulighet er å begrense antall brukere fra starten og gi bort gratis samtaletid, noe som igjen går ut over inntjeningen. Iridium budsjetterer med trafikkinntekter fra dag en, og fra tilsammen 250.000 kunder etter 6 måneders drift.

Iridium ligger likevel forran konkurrentene i lypa. Globalstar har utsatt sin offisielle åpning flere ganger, og satser nå på start i midten av 1999. Helt avgjørende for dette er at oppskytningen av en ukrainsk bærerakett av typen Zenit fungerer perfekt ved oppskytning sent i august. Zenit har sviktet ved 7 av de 29 siste oppskytningene, og skal bringe 12 Globalstar-satellitter i bane, av ialt 56 satellitter. Fra før har Globalstar skutt opp åtte satellitter.

Til toppen