Iridium snubler i starten

Problemer med programvaren gjør at Iridium ikke vil ta betalt for tjenestene fra lanseringen den 23. september. Nettet vil imidlertid åpne, men noen kommersiell launch er minst en måned forsinket.

Problemene for Iridium var så åpenbare for Iridium-ledelsen med den mektige Edward Staiano i spissen at han allerede i juli varslet mulighetene for at den kommersielle starten for Iridium måtte utsettes.

Kilder i Iridiums tyske operatørselskap, sier til digi.no at planene sprakk da en fikk programvarefeil på toppen av forsinkelser med jordstasjonene.

Iridium vil ventelig konkretisere problemene selskapet har, på en internasjonal pressekonferanse i ettermiddag norsk tid.

I første omgang er det snakk om å kjøre en test mot et begrenset utvalg brukere, der alle samtaler forblir gratis, før en vurderer en ny dato for den kommersielle lanseringen. Hvilke konsekvenser dette får for aksjekursen vil en vite senere i dag når Nasdaq åpner, men det blir neppe hyggelig all den tid Iridium har budsjettert med trafikkinntekter fra første dag. Prosjektet har kostet investorene 60 milliarder kroner.

Problemene bunner i en feil i programvaren som ligger i jordstasjonene, som er nøkkelen for Iridium. Fra jordstasjonene sluses samtalene inn og ut av Iridiumsystemet. Forsinkelser gjorde at en ikke kunne teste forbindelsene mellom selve Iridium-telefonene og stasjonene før 1. september, bare tre uker før den kommersielle starten.

Satellittene som utgjør infrastrukturen til Iridium er det ihvertfall ikke så mye å si på. I løpet av 15 måneder har selskapet fått skutt opp 78 satellitter, hvorav de siste fem i går kveld, som i deg selv er imponerende. 7 av satellittene er allerede tatt ut av tjeneste på grunn av ulike former for feil.

digi.no deltar på den internasjonale pressekonferansen senere i dag og kommer tilbake med mer om Iridium.

Til toppen