Iridium vil dumpe samtaletid

"Nye" Iridium forbereder nå den kommersielle lanseringen av sine nye telefonitjenester på ruinene av det tidligere selskapet med samme navn. For å skaffe nye kunder planlegger selskapet å selge store mengder samtaletid for svært lave priser.

Sjefen for nye Iridium, tidligere PanAm-sjef Dan Colussy, har for noen få titalls millioner dollar overtatt et satellittselskap der de opprinnelige eierne investerte nesten 6 milliarder dollar. Nå skal tjenestene relanseres til lavere priser og med svært moderate ambisjoner.

Nå jobber selskapet med å utvikle nye nisjer, og vil blant annet selge trafikktid i bulk for svært attraktive priser, i det minste betydelig under de sju dollarene gamle Iridium ville ha. De nye tjenestene mener Iridium passer best i utviklingsland og land med store landmasser der det ikke er mulig å etablere fasttelefoni.

For er det en ting Iridium har nok av så er det trafikktid, sier Colussy, som vil ha halvannen dollar per minutt for tjenester han vil selge til selskap innenfor luftfart, marine bransjer, olje- og gassindustrien, gruveselskap, entreprenør, skogbruk og redningstjenester.

På kundelisten finnes allerede det amerikanske forsvaret som er mest glade i Iridiums muligheter for krypterte punkt-til-punkt samtaler uansett hvor samtalene tas i verden. For det betaler de 3 millioner dollar i måneden uansett bruk.

Allerede planlegger nye Iridium å sende ut 12 nye satellitter i Iridiumsystemet for å sikre fremtidig drift. Hver satellitt har en levetid på mellom fem og sju år, og de første ble sendt ut i sine jordbaner i 1997.

Overtakelsen av Iridium kom i stand i siste øyeblikk. Motorola betaler 10 millioner dollar hver måned for å operere systemet etter konkursen og planla et 14 måneders demonteringsprogram fra og med i desember i år, der demonteringen består i å sende satellittene mot jordoverflaten der de etter planen skal brenne opp i jordatmosfæren.

At satellittsystemet berges kan være like bra, for i en fersk studie fra NASA heter det at det er en til 2549 sjanser for at deler fra de 74 Iridiumsatellittene som ikke brennes opp i atmosfæren vil treffe noen eller noe på jorden. For en satellitt er sjansen antatt å ligge på en til 18405 sjanser. Det er i første rekke drivstofftanken av titan, de 30 kg batteriene, 6,3 kg med strukturbjelker og 116 kg med kontrollpanel en forventer det er minst sjanse for skal brenne helt opp.

Til toppen