Israels hær utvikler bombesikker mobiltelefon

I samarbeid med Motorola har Israels hær utviklet et nytt system for mobiltelefoni til bruk i militære operasjoner.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters vil Israels militære bruke 90 millioner dollar på å utvikle systemet "Mountain Rose" som skal være operativt innen 2004. Målet er å få et system som kan garantere sikkert samband i felten, selv i de mest ekstreme situasjonene.

Teknologisk sett dreier det seg om en videreføring av det kommersielle Tetra-systemet (Terrestrial Trunked Radio Access) som er innstilt som grunnlag for et norsk nødssignalsystem av Stortingets samferdselskomité. Israelerne har lagt til egen kryptering og andre sikkerhetsegenskaper. De har også designet spesielle terminaler og mobile basestasjoner.

Les om den norske Tetra-diskusjonen:

Noen av terminalene er beregnet på å sys inn i uniformer. Andre er utviklet for bruk i pansrede kjøretøy. Ifølge Motorolas datterselskap i Israel, er teknologien i disse terminalene enestående, blant annet ved at de kan håndtere flere typer signaler, avhengig av forholdene. En annen egenskap er at enhver terminal vil kunne settes ute av spill dersom den skulle falle i fiendens hender.


De første systemene vil utelukkende dreie seg om tale. På sikt vil man også kunne overføre data i hastigheter tilsvarende GPRS.

En representant for den israelske hæren sier til Reuters at systemet er laget slik at det vil kunne selges til andre lands forsvar uten å kompromittere Israels sikkerhet.

Det er også utviklet en avlyttings-
sikker norsk mobiltelefon:

Til toppen