Itanium-maskiner i salg i oktober

Nå begynner de første PC-ene med Intels nye Itanium-prosessor å dukke opp, men du må vente til oktober før du får kjøpe neste generasjons super-PC-er og servere.

Etter flere forsinkelser ser det ut som Intel kommet i gang med produksjonen av Itanium, den første av deres nye generasjon PC-prosessorer. Itanium (tidligere kalt Merced) er en 64-bits prosessor som kan håndtere større og mer krevende oppgaver enn dagens Pentium 32-bits brikker.
Les om hvordan Itanum fungere og forsinkelsene:
Merced blir forsinket
Merced for massene i 2005
Hemmeligheten bak Merceds ytelse

Allererde på torsdag viser Fujitsu-Siemens frem den første Itanum-maskinen i Norden. I maskinen sitter det trolig en 733 Mhz-prosessor, men prosessoren som kommer i salg er trolig en 800 Mhz-versjon.

- Det ble vist Itanium-maskiner på Cebit-messen og etter hvert vil mange leverandører vise maskiner. Men de kommer ikke i salg før lanseringen som vi har planlagt å holde i slutten av oktober, forteller Mats Selin i Intel Sverige til digi.no.

Volumsalget av Itanium-maskiner vil dermed først komme i gang til neste år fordi prisene vil være høy den første tiden.

Hverken Selin eller andre Intel-representanter vil svare konkret på det viktigste spørsmålet om Itanium: Hva blir ytelsen? Noe årsaken til dette er trolig at ytelsen ikke blir så imponerende, for etter hvert som Itanium har blitt forsinket, har nye Pentium-versjoner spist opp deler av ledelsen.

Intels designpartner på Itanium, Hewlett-Packard, har gått så langt som å si til sine kunder at de ikke bør vente seg for mye av den første Itanium-versjonen.

Les om hvorfor du kanskje bør vente:
Intel prøvekjører første Merced
Dropp Merced, vent heller på McKinley
Intel toner ned betydningen av Merced etter ytterligere forsinkelser
Foster kan erstatte Merced-prosessoren
Intel og HP avslører Merced-detaljer

Det er trolig bare på nyskrevet 64-bits programvare at Itanium vil brilliere.Selin forteller at brikken er svært raskt på kryptering, noe som vil gi et skikkelig ytelsesløft for alle som driver med Internett-handel og skal kryptere informasjon til og fra handlene.


I tillegg til Intel, arbeider en lang rekke leverandører for å bli ferdig med operativsystemer og programvare for Itanium. Både Windows, Novell, Linux og en serie andre Unix-versjoner er lovet ferdig til høsten.

Til toppen