iVDR - ny disktype demonstrert

En gruppe selskaper viste i forrige uke fram harddisker basert på en helt ny standard. Fordelene med den nye standarden ser ut til å være mange, men muligens er ikke alt rosenrødt, i hvert fall sett fra forbrukernes side.

De første prototypene av harddisker basert på standarden iVDR (Information Versatile Disk for Removable usage) blir vist fram under denne ukes Consumer Electronics Show i Las Vegas.

Modellene som ble vist fram var ifølge IDG.se harddisker med en bredde på 1,8 tommer utstyrt med et serial ATA-grensesnitt. Men gruppen av bedrifter som står bak den nye harddiskstandarden, iVDR Hard Disk Drive Consortium, planlegger også modeller med 2,5 tommer bredde og støtte for det vanlige parallell ATA-grensesnittet.

Alle harddiskene skal være enklere å flytte eller å bytte ut enn harddiskene som er vanlige i dag.

De nye harddiskene kan i utgangspunktet enkelt brukes i PC-er - mange nye hovedkort er utstyrt med serial ATA-grense, som både gir raskere overføringshastighet og rimeligere produksjonskostnader enn forgjengeren. Men først er fremst er målet for de små harddiskene bruk i lyd- og bildeenheter som bilstereoer, videomaskiner og navigeringssystemer.

Ifølge PCWorld.com har harddiskene som ble vist fram nylig en lagringskapasitet på 80 GB, men dette ventes å bli fordoblet allerede dette kvartalet. Prisen på enhetene vil foreløpig ligge i området 166 til 249 dollar, men vil bli senket til under 80 dollar ved bruk i for eksempel videoopptakere.

Men konsortiet ønsker ikke bare å standardisere de fysiske egenskapene. Ifølge konsortiets nettsted planlegger gruppen også å utvikle dataformater for programvare og spesifikasjoner for innholdssikkerhet som skal sørge for at datakompatibilitet mellom ulike applikasjoner.

Hva konsortiet mener med innholdssikkerhet er uvisst, men det er grunn til å tro at det er enbetydende med beskyttelse av digitalt innhold, også kjent som DRM (Digital Rights Management). Ifølge nettstedet ExtremeTech kan dette bety at tilgangen til innholdet på harddiskene begrenses, slik at brukerne i verste fall ikke kan avspille dataene som er lagret på harddisken.

Til toppen