Jakten på det opprinnelige - gjennom IR-porten

"Receiving message 2 of 17". Mye tyder på at message 2 er noe digert og svært. I mens tikker kronene ut gjennom IR-porten.

Det er ferietid. Gode nordmenn drar til sjøs og til fjells, i sin søken etter det opprinnelige. Selv leter jeg ikke lenger. Jeg har funnet det. Det er brakt til meg av Ericsson og Netcom.

I begynnelsen skapte industrien modemet. Raskt økte farten fra 300 bits per sekund til 1.200, 2.400, 9.600. 14.400, 28.800 og endelig til 64.000 bits per sekund. Alt dette skjedde over de samme telefonlinjene.

I mellomtiden vokste også mobiltelefonindustrien fram. Trådløs datakommunikasjon fulgte med. Dermed måtte man av en eller annen grunn begynne på nytt hva gjaldt hastigheter, selv om man hoppet over stadiene under 9.600.

Men vi står fremdeles på 9.600. Jeg kjenner en forskningsdirektør som greier å tyne sin telefon til å levere 14.400 bits på GPRS, men ellers er denne nye tjenesten lite utbredt i min bekjentskapskrets. Det store spranget er det vel heller ikke å gå fra 9.600 til 14.400, tatt i betraktning alle fagre visjoner vi har blitt introdusert for gjennom UMTS-feberen som har rast gjennom verdens televerk de siste par årene.

Drømmen om trådløst bredbånd er fjernere enn noensinne her jeg sitter og sjekker progresjonen i outlook. Den står fremdeles og hakker på melding to.

Outlook har forøvrig aldri noensinne brydd seg om at jeg setter maks begrensning på 100K for mail som skal hentes over mobilen. Den gir meg ingen advarsel, ingen indikasjon på størrelsen på mailene som kommer inn. Den gir meg ingen mulighet til å hoppe over mail. Siden nettet er fullt av susemikler, finnes det alltid en susemikkel som sender meg mail med et word-dokument som vedlegg. Word-dokumenter synes å ta opp minimum en megabyte fra du begynner å tenke på å lage det. Dermed er det bare et spørsmål om dager før denne form for kommunikasjon blir totalt uoverkommelig, fordi mailboksen sperres av et eller flere megadokumenter.

Der smalt melding to gjennom. 46:02 sier tidstelleren på mobilen. Hva koster det, mon tro? Og er det verdt prisen?

Det, kjære leser, er vanskelig å svare på. Jeg kan bare si én ting: Det er fascinerende å kunne sitte her og sjekke mail, chatte, og surfe, selv om det går tregt. Følelsen av opprinnelighet er absolutt tilstede når det hele smyger avgårde på 9.600 bps. I mangel av utedo, er kanskje en T68 og et GSM-abonnement et godt alternativ for gode nordmenn på leting etter sine røtter?

Til toppen