Java neste i Microsoft-saken

- Vi må fravriste Sun kontrollen over Java, heter det i en e-post Bill Gates har glemt.

Det skriftlige vitnemålet til Java-oppfinner James Gosling, vitne nummer åtte (av 24) ble offentliggjort i går. Det underbygges av masse e-post Bill Gates antakelig har "glemt". Når dette skrives, er det ennå ikke klart om Gosling slipper til i vitneboksen i dag (tirsdag).

Microsoft kan være fristet til å hale ut krysseksamineringen av vitne nummer sju, Frederick R. Warren-Boulton, som startet for en uke siden. Mandag tilbrakte Warren-Boulton sin fjerde dag i vitneboksen. Bare de ivrigste amerikanske mediene fant særlig å rapportere fra seansen.

Vitnemålet til Gosling tar opp igjen de samme temaene som fikk dommeren i Suns søksmål mot Microsoft til å gi Sun medhold i første omgang (se henvisning til relatert artikkel i margen til høyre). Han tegner et bilde av Java som en trussel mot Windows-monopolet til Microsoft, og sier at Microsofts svar var å pensle utviklerne over på en Windows-spesifikk utgave av Java.

Det Gosling skriver - og vil komme til å si - kan utfylles av to andre typer kilder etter et mønster som har gått igjen i saken hittil. Den ene er videoopptak av avhøret av Bill Gates i august i år, der Microsoft-sjefen etter sigende svarer like håpløst unnvikende om Java som om Netscape, Intel og Apple. Den andre er elektronisk post.

I september 1996 fikk Gates en lengre melding fra en medarbeider, med en detaljert redegjørelse for hvorfor Java kunne tenkes å utkonkurrere Windows. Gates svarte slik: "Dette skremmer vannet av meg. Det er stadig svært uklart hva vårt OS vil tilby... som kan gjøre det tilstrekkelig enestående til å bevare vår posisjon i markedet. Å forstå dette er så viktig at det fortjener topp prioritet."

I januar 1997 konkluderte et internt Microsoft-dokument slik: "Microsoft har ikke noe valg, vi må gripe kontrollen over Java-plattformen." I april 1997 var et av punktene fra et møte med Bill Gates formulert slik i en e-post som ingeniør Bill Slivka sendte som referat til deltakerne: "Hvordan fravrister vi kontrollen over Java fra Sun? Hvordan gjør vi Java om til bare den nyeste og beste måten å skrive Windows-applikasjoner?"

Ifølge Seattle Times forteller Gates på videoopptaket at han ikke husker denne meldingen og at han ikke vet hva den betyr.

Han sier at når Slivka viser til "våre anstrengelser i forbindelse med Java" er det ikke Microsoft det dreier seg om. Han benekter selv å ha brukt ordet "fravriste". Avisa peker på at slikt kunne stått til troende dersom det hadde dreid seg om et enkelt tilfelle. Men det dreier seg om en mengde e-post med nøyaktig samme tendens. Og da blir det vanskelig selv for lokalpatrioten å tro sitt mest celebre bysbarn.

I helga kjøpte Microsoft helsides annonser i en rekke større amerikanske aviser. Overskriften i disse var "Markedsplassens marsj", og hovedargumentet var at forbrukere må bestemme hva slags teknologi som skal vinne fram, ikke "hærskarer av advokater i en rettssal". Kroneksemplet var AOLs kjøp av Netscape: "Forbrukere vinner stadig fordi konkurransen rives stadig, og høyteknologien vokser stadig."

USAs justisdepartement reagerte på annonsene med en erklæring som pekte på at dette budskapet er på siden av det som er formålet med rettssaken - å finne ut om Microsoft ulovlig har utnyttet sin monopolposisjon innen operativsystemer for å vinne andeler i andre markeder.

Til toppen