Kan få ny europeisk mobilgigant

Vodafones oppkjøp av tyske Mannesmann skapte Europas største mobilselskap med tilgang på over 40 millioner mobilkunder. Nå får imidlertid selskapet konkurranse fra nederlandske KPN som bekrefter fusjonssamtaler med flere selskap. Men bare spanske Telefonica er nevnt med navn.

I påvente av at fusjonssamtalene med andre selskap skal komme i orden, har KPN utsatt den planlagte børsnoteringen av mobiltelefonidelen som skulle skaffe selskapet nærmere 10 milliarder euro i ny kapital.

Selskapet har så langt bekreftet samtaler med spanske Telefonica, men både debitel der Swisscom eier 74 prosent og japanske DoCoMo er nevnt som mulige samarbeidspartnere. I fusjonssamtalene mellom KPN og Telefonica er det tenkt at det spanske selskapet skal eie 60 prosent og KPN 40 prosent.

Om bare en av disse fusjonene går i orden vil det skape et nytt formidabelt mobilselskap i Europa. Og dette selskapet vil kunne stå sterkere i konkurransen om over 100 europeiske mobillisenser basert på neste generasjon mobiltelefoni (UMTS) som skal tildeles de neste 18 månedene.

De to selskapene vil til sammen ha tilgang til nærmere 30 millioner mobilkunder, hvor KPN sitter med 8,5 millioner i Sentral og Øst-Europa, mens Telefonica sitter med 20 millioner kunder i Europa, Latin-Amerika og Nord-Afrika.

KPN har så langt ikke kommentert fusjonssamtaler med debitel eller japanske DoCoMo, men selskapet har tidligere gjort det klart at det vil være et av de tre ledende mobilselskapene i Europa. For å få til dette har KPN også inngått et samarbeid med Bell South og sikret seg en dominerende eierpost i det tyske mobilselskapet E-Plus.

KPN og Telefonica er også aktuelle kandidater til å kjøpe det britiske mobilselskapet Orange, muligens i konkurranse med France Telecom. Vodafone eier Orange i dag, men må selge selskapet for å få EU-kommisjonens OK til fusjon med Mannesmann. KPN samarbeider i dag med Orange om mobilvirksomhet i Belgia, mens Telefonica sammen med Orange og finske Sonera vil by på en av de mellom fire og seks tyske UMTS-lisensene som skal auksjoneres med auksjonsstart fredag.

Til toppen