Kark likte ikke stemmereglene

- Reglene for hvordan stemmegivningen skulle skje i styret og hvordan stemmene skulle regnes ved særskilt viktige beslutninger var så vanskelige at de måtte skape problem. Det sier tidligere konsernsjef i Telia, Jan-Åke Kark i dag.

I et intervju med den svenske avisen Dagens Nyheter sier Kark at han fikk vite at fusjonen med Telenor likevel ikke var avblåst etter at han fikk konsernsjefjobben i Telia i 1998.

Han fikk opplysningene om den ferdige aksjeeieravtalen riktignok før den formelle tiltredelsen, men likte ikke at han kom til dekket bord.

- Når jeg sa jatakk til jobben (i Telia) visste jeg at det fortsatt fantes visse kontakter. Men diskusjonene hadde jo mislyktes flere ganger tidligere. Jeg trodde det var et avsluttet kapittel, sier Kark.

Han var tvilsom til aksjeeieravtalen til de to eierne, men ble mest skuffet over at konsernsjefjobben i det nye konsernet skulle gå til Tormod Hermansen. Kark skulle bli visekonsernsjef.

- Men jeg bestemte meg likevel for å starte i jobben og forsøke å ro i land avtalen, sier han.

Han forteller i intervjuet at nordmennene ble svært mye tøffere i forhandlingene etter at næringsminister Björn Rosengren på svensk TV hadde kalt Norge for den siste Sovjet-staten.

Likevel var det Kark som med sin dobbeltstemme på styremøtet den 8. desember 1999 avsluttet telefusjonen ved å stemme for å legge mobilhovedkontoret til Strockholm mot Telenor/Telias eget råd.

- Når jeg gikk dagen etter på gaten i Oslo, kom folk fram til meg med hat i blikket, sier Kark, som nå er rådgiver for Telia-ledelsen etter at han sluttet som konsernsjef i oktober av helsemessige årsaker.

Til toppen