Kinesere velger europeisk mobilstandard

Kinas nest største teleselskap vil ikke bruke den amerikanske CDMA-mobilstandarden. Dette kan skape problemer for Kinas medlemsskapssøknad i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

De amerikanske myndigheters støtte til Kinas medlemsskapssøknad i WTO var i stor grad tuftet på at kineserne åpnet sitt telemarked. Spesielt gjelder dette den amerikanske mobilstandarden CDMA som i dag er brukt i USA og Sør-Korea, skriver The Wall Street Journal.

Den kinesiske statsministeren Zhu Rongji, sa så sent som i fjor at Kina ville åpne markedet for det amerikanske selskapet Qualcomms mobilstandard CDMA (code-division multiple access). Dette ville i så fall ha vært en stor seier for Qualcomm, som i dag leverer mobiltelefoner basert på denne standarden. Qualcomm solgte sin tapsbringende infrastrukturdel til Ericsson i 1998.

Opprinnelig forelå det planer om å ta i bruk CDMA-telefoni allerede i sommer. Qualcomms forhåpninger var at et nett som kunne håndtere ti millioner kinesiske mobilkunder skulle stå klart i løpet av året. Men nå sier en representant for China United Telecommunications Corp., (Unicom) til den offisielle kinesiske avisen China Daily Business Weekly at timingen for å investere i et smalbånd mobilnett ikke er rett.

Spesielt ikke når bredbånds mobiltelefoni er få år unna. Dette betyr at avtalen, som tidligere i år ble signert av de to partene om utrulling av mobilnettet, i realiteten er kansellert.

Dette, i motsetning til den reelle situasjonen i Kina i dag, der det finnes godt over 30 millioner mobiltelefonbrukere, men stort sett alle på GSM-nett i hovedsak levert av Nokia og Ericsson. Motorola, som kunne vært den tredje leverandøren, er mindre aktuell på grunn av de kjølige politiske forholdene mellom USA og Kina. Både Nokia og Ericsson tjener grovt på dette og har Kina som sitt viktigste enkeltmarked.

Et annet problem for Qualcomm er at kinesiske myndigheter krever at en viss del av teknologien skal produseres lokalt. Dessuten ser mobilverdenen frem mot tredje generasjons mobiltelefoni. Kinesiske myndigheter vil ikke risikere at et statskontrollert selskap investerer milliarder av kroner på en mobilinfrastruktur som likevel må byttes ut i løpet av få år.

For selskapet kan tenke seg å bruke Qualcomms tredje generasjon mobilnett fra rundt 2003 som en del av den globale utrulling av tredje generasjon mobiltelefoni, i Europa kalt for UMTS (Universal Mobile Telecommunications System).

Qualcomms aksjekurs har gått kraftig opp og ned, ettersom signalene fra Unicom har vært ulike. En vekst på 20-gangen i løpet av ett år, er avløst av et fall på 60 prosent siden januar.

Unicom forbreder nå en børsnotering som skal skaffe selskapet 4firemilliarder dollar på Hong Kong børsen. Så gjenstår det å se hva selskapet velger å bygge for mobilnett. Alternativet heter nemlig GSM.

Til toppen