Kjedelig mobil-auksjon

Seks selskaper konkurrerer om fem nederlandske mobillisenser. Landets fem GSM-operatører deltar alle i budgivningen, og det er få som tror at de ikke vil skaffe seg hver sin UMTS-lisens.

For i tur og orden har teleselskap forlatt den nederlandske auksjonen, tidligere i uka Telenor og like før auksjonen startet i dag, forlot Hong Kong-selskapet Hutchison Whampoa og NTL auksjonen. Dermed er det bare seks selskap tilbake i auksjonen, det fem av de er landets eksisterende GSM-operatører.

Flere av europas største teleselskap deltar som eiere i de fem GSM-selskapene.

  • KPN, landets gamle telemonopol
  • Libertel, der Vodafone eier 70 prosent
  • Telfort, joint venture mellom det nederlandske jernbaneselskapet og British Telecom
  • Dutchtone, joint venture som inkluderer France Telecom
  • Ben Nederland, eid av Tele Danmark og belgiske Belgacom. Deutsche Telekom deltar i denne gruppen i forbindelse med UMTS-søknaden.

Outsideren er VersaTel Telecom International, som er identisk med selskapet som overfor EU-kommisjonen tidligere har protestert på auksjonsformen.

At Hutchison trekker seg må sees i sammenheng med at selskapet trolig vil signere en avtale med KPN og DoCoMo om samarbeid innenfor mobilsektøren i Europa. NTL er 25 prosent eid av France Telecom, og har egentlig aldri vært sett på som en seriøs kandidat etter at France Telecom kjøpte britiske Orange tidligere i vår.

Resultatet for nederlandske myndigheter kan bli at prisen for hver mobillisens neppe kommer opp i de beløpene som myndighetene hadde håpet på, som var 50 milliarder kroner for alle fem. For det er ventet at de fem GSM-operatørene vil by på hver sin lisens.

Startprisen er 100 millioner nederlandske gylden, eller nær 44 millioner dollar for hver av de to beste frekvensblokkene, mens prisen er 90 millioner gylden for de tre mindre frekvensblokkene.

Den første auksjonsrunden torsdag foregikk med bare ett innkommet bud, Libertel bød 100 millioner gylden på en av de to største frekvensblokkene torsdag ettermiddag.

Til toppen