Kjøper seg kraftig opp i satellitt

Telenor kjøper seg kraftig opp i Inmarsat, selskapet som så langt har overlevd alle angrepsforsøk fra konkurrenter som Iridium og Globalstar.

Telenor øker sin eierandel i Inmarsat fra 6,8 prosent til 15 prosent og blir dermed den største eieren i selskapet.

Direktør for mobile satellittjenester i Telenor Bredbåndstjenester, Tore Hilde, sier at en viktig grunn til at Telenor kjøper seg opp i Inmarsat er at selskapet har beholdt en solid posisjon i markedet tross for flere forsøk fra andre selskap på å ta markedsandeler fra Inmarsat. De to største er henholdsvis konkurs (Iridium) og i pengetrøbbel (Globalstar) uten at en klarte å ta Inmarsats tradisjonelt sterkeste kundegrupper fra maritim- og petroleumsbransjene.

Inmarsat ble opprinnelig etablert i 1979 som et interstatlig kommunikasjonsselskap for skip, og ble privatisert og organisert som et aksjeselskap i april 1999. De 87 eierne arbeider nå med å få selskapet børsnotert der det planlegges å selge ut 25 prosent av aksjekapitalen. Det kan også være et godt argument for Telenor å kjøpe akkurat nå.

- Inmarsat har allerede forbredt seg på neste generasjon satellittjenester og har bestilt tre satellitter som skal være operative i 2004, sier Hilde.

Da lanserer Inmarsat en bredbåndstjeneste som vil gi over 6 Mbps båndbredde via en generasjon nye satellitter. De to satellittene skal dekke 80 prosent av jordens overflate, mens en tredje skal ligge på bakken som reserve.

Telenor kjøper aksjene av amerikanske Lockheed Martin Global Telecommunications (LMGT) som reduserer sin aksjepost fra over 22 prosent til rundt 14 prosent.

Til toppen