Klarer ikke å kopiere Silicon Valley

Kanskje IT Fornebu er en dårlig ide. En McKinsey-rapport knuser Malaysias milliard-forsøk på skape en kopi av Silicon Valley.

Malaysia er at av svært mange land som forsøker å kopiere Silicon Valley. En rekke land har etablert vekstsenter med eller uten skattefordeler som skal skape en IT-industri. For Silicon Valley var og er uansett børsfall, en av de viktigste motorene i USAs økonomi.

Men etter fire år og 33 milliarder kroner, sitter Malaysia igjen med fint lite i sin såkalte Multimedia Super Corridor. Dette er konklusjonen i en rapport fra konsulentselskapet McKinsey, skriver Wall Street Journal. Malaysias korridor, som prosjektet heter, har ikke tiltrukket seg noen særlig interesse fra store IT-selskaper eller hatt noen større innvirkning på økonomien i landet. Dette er hovedkonklusjonen til McKinsey.


Prosjektet kalles korridor fordi området som er avsatt strekker seg fra to av verdens høyeste bygg, Petronas Twin Towers og ut til flyplassen i hovedstaden Kuala Lumpur i en 15 ganger 50 kilometer stor "korridor". Prosjektet styres av statseide holdingselskapet Multimedia Development Corp (MDC).

På stripen har den malaysiske stat bygget sitt nye administrasjonssenter, et nytt universitet og et programvaresenter. En rekke internasjonale IT-selskaper har opprettet kontorer i næringsparken, men kontorene er små og betyr lite i den større sammenhengen, mener McKinsey.

McKinsey mener at MDC er for byråkratisk og gir ikke investorer hyggelige nok betingelser, noe som får dem til å etablere seg i India, Israel, Singapore og Taiwan i stedet. Konsulentselskapet mener at MDC må lytte bedre til rådgiver-panelet sitt, der blant annet Bill Gates sitter.

Et annet råd fra McKinsey er å dele ut noen store kontrakter til en hyggelig pris for å skape noen flaggskip. Ellers blir næringsparken bare en vanlig samling bedriftskontorer. Malaysias egne teknologiselskaper har blant annet selv ikke etablert seg i næringsparken.

Til toppen