Kommafeil kunne ha kostet 5,3 milliarder kroner

For fire år siden søkte Telia på en brasiliansk mobillisens, men søknaden inneholdt en kommafeil som bidro til at budet som skulle være på 10 milliarder kroner ble fremstilt som 10 kroner. Telia fikk lisensen til slutt og selger nå sin andel for 5,3 milliarder kroner.

Det hele startet i 1997 da den brasilske regjeringen auksjonerer ut mobillisenser. Telia søkte sammen med brasilske partnere på en av lisensene i en av Brasils mest befolkningsrike delstater, Sao Paulo med 20 millioner innbyggere.

Telias eierskap på 49 prosent i Tess ble organisert gjennom Telia Overseas der blant annet Orkla eier 13 prosent.

Imidlertid gikk alt galt da søknaden ble skrevet. Først falt Telia ut fordi dokumentasjonen i søknaden var mangelfull. Etter en domsbeslutning fikk Telia likevel delta i budgivningen, og i motsetning til alle andre tildelinger (som alle har gått til amerikanske selskap), så vant Telia. Men så viste det seg at selskapet i sine anbudspapirer ikke hadde skrevet med bokstaver det beløpet de ville betale for lisensen. Telias bud ble tolket som 10 kroner og ikke 10 milliarder kroner.

Det var landets kommunikasjonsminister som diskvalifiserte Telia fra budrunden på mobillisensen etter skrivefeilen, som Telia hele tiden har hevdet ikke kan være avgjørende. Telias konsortium la inn det høyeste budet på lisensen av budgiverne og fikk en enklere jobb etter at en av hovedkonkurrentene til lisensen, Avantel, med amerikanske AirTouch på eiersiden, trakk seg fra denne lisensen i januar 1998. For alle andre tilsvarende lisenser var tildelt amerikanske selskap.

Saken endte i Brasils høyesterett der Telia og Tess ble tilkjent mobillisensen med seks mot en stemme.

Etter dette har Telia kjøpt seg opp slik at selskapet direkte og indirekte via Telia Overseas nå kontrollerer 62 prosent av aksjene i Tess. Nå selger Telia og Telia Overseas sine eierandeler for 8,6 milliarder kroner hvorav Telias direkte andel er 5,3 milliarder kroner til Telecom Americas. Telecom Americas er eid av Bell Canada (44,3 prosent), América Movil (44,3 prosent) og SBC (11,4 prosent). Resten er knyttet til eksterne aksjonærer i Telia Overseas, der norske Orkla er ett av tre selskap med vel 13 prosent av aksjene.

Tess satt med i underkant av en million kunder ved siste årsskifte. Salget krever godkjenning av brasilianske myndigheter og en avgjørelse ventes i mars.

- Salget av Tess skal sees som en del av Telias strategi for å fokusere på mobiltelefoni i Norden, mobile portaler, carriertjenester og svensk bredband, sier konsernsjef i Telia, Marianne Nivert.

Til toppen