Kompakt handsfree fra Jabra

Jabra EarSet er en handsfreemodell hvor mikrofonen er integrert i øreproppen, og som er tilpasset de fleste mobiltelefoner på det norske markedet.

Jabra EarSet er en handsfreemodell hvor mikrofonen er integrert i øreproppen, og som er tilpasset de fleste mobiltelefoner på det norske markedet.

Jabra EarSet kan stort sett brukes overalt, den består kun av øreproppen, en plugg til mobiltelefonen og en ledning mellom disse. Fordelen med løsningen er at du kan ha begge hendene frie mens du snakker i mobiltelefonen. I tillegg slipper du å holde telefonen mot øret, med den strålingsrisikoen det kan være.
EarSet er utviklet ved University of California San Diego (UCSD). Den skal være den første handsfree-en som kombinerer høyttaler og mikrofon i en liten ørepropp, og som samtidig er beregnet for standard mobiltelefoner. Stemmen overføres fra munnen til øreproppen, slik at man slipper å bruke separat mikrofon slik de fleste andre handsfree-modeller har i dag.


Jan Thomas H. Bahnsen, Jabras representant i Europa, sier til digi.no at det er brukt 16,6 millioner dollar på å utvikle dette produktet, som i motsetning til eksisterende produkter tillater eksterne lyder å trenge gjennom til øret. Dette skal gjøre det mindre risikabelt å bruke ørepluggen mens man beveger seg i trafikkerte områder. Samtidig har EarSet innebygget en liten mikrobrikke som filtrerer vekk bakgrunnsstøy mens enheten er i bruk.

Jabra har allerede blitt solgt i en periode i Norge, som lett i et pilotprosjekt for å prøve ut markedet. Ifølge Bahnsen ble alle de 2000 første enhetene solgt på under en måned. Derfor vil Jabra vil nå lansere EarSet også i andre land i Europa.

Jabra EarSet vil selges gjennom alle ledende mobilforhandlere i Norge. Veiledende pris er 690 kroner.

Det finnes også en PC- og en Mac-utgave av EarSet som er egnet til bruk ved for eksempel Internett-telefoni. Disse produktene markedsføres foreløpig ikke Norge.

Ifølge Bahnsen vil Jabra til høsten også lansere en trådløs EarSet-modell.

digi.no har testet både mobil og PC-utgaven av EarSet. Lyden er svært bra, helt klart bedre enn det høyttaleren i undertegnedes Ericsson GA628 mobiltelefon presterer. Også lyden i PC-utgaven er brukbar. Ikke stereo eller HiFi akkurat, men helt klart god nok til ordinære samtaler, til nød også til musikk.

Mikrofonen virker fint innendørs, men ute kan den være noe følsom for vind. Stemmen blir noe uklar og svak i forhold til suset fra vinden.

EarSet leveres med til sammen seks ørepropper, i tre størrelser og for høyre og venstre øre. Jeg fant i hvert fall en ørepropp som passet meg. Det eneste som kanskje kan bli litt vanskelig å venne seg til, er at forbipasserende stirrer på deg når du går der og prater rett ut i tomme luften. For Jabra EarSet er ikke spesielt lett å få øye på...

Til toppen