KPN blir største eier i Pannon GSM

Det nederlandske teleselskapet KPN øker eierandelen i den ungarske mobiloperatøren Pannon GSM til 45 prosent ved å kjøpe opp selskapets eneste ungarske aksjonær. Telenor eier nå sammen med finske Sonera og KPN vel 94 prosent av mobilselskapet.

KPN kjøper MediaTel Holding som eier 15,2 prosent i Pannon, noe som betyr at det nederlandske teleselskapet direkte og indirekte kontrollerer 45 prosent av Pannon. Det er ikke oppgitt hva KPN har betalt for selskapet.

Dermed er det igjen fire internasjonale eiere i Pannon: KPN, Telenor, Sonera og Tele Danmark.

- Forkjøpsretten som de eksisterende aksjonærene har i Pannon, vil ikke gjelde ved dette kjøpet i og med at det ikke er Pannon-aksjene som skifter eier, men aksjene i MediaTel Holding, sier administrerende direktør i Telenor International, Arve Johansen til digi.no.

Telenor har ingen planer om å selge seg ned eller ut av Pannon.

- Vi ser på Ungarn som et interessant marked, ikke bare for mobiltelefoni, men også for annen virksomhet som satellitt og Internett, sier Johansen.

Telenor og finske Sonera kjøpte seg opp i Pannon i august da Tele Danmark måtte selge seg ned i selskapet, og eier i dag henholdsvis 25,8 og 23 prosent av aksjene mens resten - 6,2 prosent - er på det danske teleselskapets hender. Årsaken til salget er at Tele Danmarks hovedaksjonær, amerikanske Ameritech, har en stor aksjepost i Pannons hovedkonkurrent i Ungarn, Matav, som igjen er deleier i den ungarske mobiloperatøren Westel.

Pannon er et av de mest utviklede mobilselskapene i det tidligere Øst-Europa, og leverte i 1997 inntekter på vel 160 millioner follar (USD) og et overskudd på 6 millioner USD, etter å ha startet sin mobilvirksomhet kommersielt i 1994. Markedsandelen på GSM-markedet er i dag vel 40 prosent, i et marked med en penetrasjon på under ti prosent.

En talsmann for KPN sier til Dow Jones at oppkjøpet kommer som en del av selskapets strategi for å skape en nytt hjemmemarked for selskapets tjenester i Sentral- og Øst-Europa, men ikke interesse for ytterligere oppkjøp i selskapet.

Telenors investering i Pannon GSM er femdoblet i verdi siden 1993, da Telenor investerte 240 millioner kroner i selskapet, noe Telenor selv anslo til halvannen milliard kroner ved oppkjøpet i august, noe som verdsetter Pannon GSM til vel 6 milliarder kroner.

Til toppen