Kreml stjeler upublisert informasjon fra USA

FBI påstår at den kalde krigen raser videre på Internett. Russiske tanks og raketter ruster i stykker, men i Kreml har de oppdaget Internett.

FBI påstår at den kalde krigen raser videre på Internett. Russiske tanks og raketter ruster i stykker, men i Kreml har de oppdaget Internett.

FBIs påstander under en Senat-høring i går høres ut som de er tatt rett ut av en spionthriller. I over et år har en lang rekke statlige amerikanske organisasjoner opplevd at hackere har rotet rundt på deres servere og stjålet enorme mengder mindre viktige, men ikke offentlige dokumenter.

Ikke noe nytt i det, dette skjer hver dag. Men angrepene var godt koordinert, profesjonelt gjennomført og ikke minst delvis vellykkede. FBI påstår at hackerne lykkes i å få tak i en mengde sensitive, men ikke strengt hemmelige dokumenter.

Listen over organisasjoner som er angrepet omfatter Pentagon, NASA og Energidepartementet, som administrerer USAs atomvåpenprogram samt en lang rekke universisteter og forskningsinstutisjoner, skriver amerikanske medier.

Til tross for et omfattende arbeide har ikke FBI klart å identifisere hackerne eller deres nøyaktige adresse, men FBI mener mye tyder på at det er russiske etteretningsorganisasjoner som står bak. Serveren der angrepene starter er lokalisert 35 kilometer utenfor Moskva, fortaller Michael A. Vatis, sjef for FBI's "National Infrastructure Protection Center" under høringen.

Tidspunktene for angrepene tyder også på at det ikke er studenter eller unge mennesker, men noen som følger en arbeidesdag fra 8 til 17.

FBI sier at det ikke er hvert enkeltdokument som er så farlig, men de store mengden totalt sett.

Pentagon har lenge vært klar over angrepene og har gjennomført en rekke tiltak som har redusert aktiviten. Blant annet har man oppgradert brannvegger og annet utstyr som styrer Pentagons åpne Internett-tjenester.

FBI påpeker at selv om mye tyder på at angrepene kommer fra Moskva, er det mulig at det kommer fra helt andre steder. Frankrike og Kina nevnes som to muligheter. Etter at USA ved et uhell bombet Kinas ambassade i Sarajevo i sommer, opplevde USA mange hackerangrep fra Kina. Men etterforskningen viste at de fleste kom i fra USA og bare var maskert som kinesiske angrep.

Til toppen