Krever beskyttet kyber-sex

Kampen for å komme øverst på søketjenestenes resultatlister hardner til. Den forestående rettstvisten mellom Playboy og en tidligere utbrettpike har utviklet seg til beskyldninger om bruk av falsk varemerke og motsøksmål som inkluderer påstander om injurier og utilbørlig forretningsvirksomhet

Hvor går grensen for hva du kan gjøre for å drive trafikk til en kommersiell webside? Hva er viktigst, beskyttet varemerke eller ytringsfrihet?

En amerikansk domstol kommer i løpet av 1999 ta stilling til det i en omstridt rettssak der Playboy Enterprises har fått problemer med en av sine tidligere playmates.

Forlagsgiganten har saksøkt 41 år gamle Terri Welles i San Diego og hevder at hun forsøker å lure nettsurfere til hennes sider ved å late som om den er knyttet til Playboy. Som digi.no skrev om i fjor sommer (se relaterte pekere i høyre margen), krever Playboy enerett på ord som Playmate.

Disse benyttes av Welles i såkalte metatags. HTML-programmerere vet at de kan pøse på med velvalgte stikkord i metatags når de konstruerer websider. Det er ordene i metatags søkeredskaper som Excite, Lycos og AltaVista leter etter - så valg av stikkord kan øke sjansen for å komme øverst på listen over websteder som tilfredsstiller søkekravene.

Terri Welles var Playmate of the Year i 1981 og startet i 1997 sin egen webside hvor hun selger bilder av seg selv i sparsommelig påkledning, og ellers har rikelig med bannerannonser til ulike websider med hardporno. Ifølge Welles´ advokat ble siden startet med Playboys grunnlegger Hugh Hefners velsignelse.

Alt gikk greit til Playboy selv noen måneder senere startet sin egen online-virksomhet. De inviterte Terri Welles til å bli med, men hun sa nei. I februar 1998 saksøkte Playboy Welles for ulovlig bruk av beskyttet varemerke fordi hun benyttet ordene "Playmate of the Year".

Playboy krever 5 millioner dollar (37 millioner kroner) i erstatning.

Magasinet krevde også at hennes webside måtte innstilles til en endelig dom forelå, men det ble avvist av en føderal dommer i San Diego i fjor sommer. En appelldomstol i San Francisco opprettholdt kjennelsen i favør av Welles sent i oktober.

I november kom Playboy med et tilleggssøksmål: Bruk av falsk varemerke. Welles svarte med et motsøksmål i forrige uke og beskyldte Playboy for injurier og utilbørlig forretningsvirksomhet.

Høringer før den endelige rettssaken starter ved en føderal distriktsdomstol i San Diego til våren.

Til toppen