Kuleformede bilder - nå også i Norge

IPIX, et system for å lage digitale, kuleformede bilder, ble første gang presentert i Norge sist mandag. Den skandinaviske agenten for systemet tror spesielt bedrifter i markedene for reiseliv og eiendom vil være interesserte i en slik presentasjonsform.

IPIX fra Interactive Pictures, som digi.no skrev om allerede i november i fjor, er en form for panoramabilder man kan bevege seg rundt inne i, virtuelt. Bildene lages ved å montere en spesiell linse foran et ellers ordinært digitalt kamera. Linsen er også kuleformet, slik at bildene blir 185-graders panoramaer. Kameraet er plassert på et spesielt stativ, slik at man kan snu kameraet nøyaktig 180 grader etter at det første bildet er tatt. Tar man et bilde til i motsatt retning, kan man ved hjelp av det medfølgende dataprogrammet, sette sammen de to bildene til ett 360 graders, kuleformet panoramabilde. Dette bildet kan lagres i et Java-bilde, eller i et spesielt IPIX-format. Java-formatet støttes av de nyeste nettleserne fra Microsoft og Netscape, mens man trenger en plug-in for å se på IPIX-formatet.

Når man åpner bildet, kan man ved hjelp av musen bevege seg rundt i det kuleformede bilde. Man kan også zoome seg inne eller ut der man ønsker. Det er også mulig å knytte lyd til bildene, i tillegg til at man definere såkalte hot-spots. Til disse kan man knytte effekter, slik at bruken ved å trykke på disse, kan bli flyttet til et annet bilde, for eksempel et annet rom i et hus.

Lars Chr. Fredenlund, daglig leder for den skandinaviske agenten, HyperNett A/S, har presentert systemet for en del potensielle kunder. Han kan fortelle at han bare har fått positiv respons, blant annet hos et av landets største eiendomsmeglere.

digi.no fikk en demonstrasjon av kameraet, og hele prosessen virket svært enkel. Bildene tar man på vanlig måte, og overføring til datamaskinen er det heller ikke noe hokus-pokus med. Sammenslåingen av bildene gjøres automatisk etter at man har valgt bildene ved hjelp av den medfølgende programvaren. Deretter lagrer man bildene i ønsket format. Men her er det viktig å være oppmerksom på følgende:

Man kan ikke lagre bildene fra systemet uten en spesiell lisens. En teller i programvaren teller hvor mange bilder som er blitt laget, og til slutt får man ikke lagre flere bilder. Da må man kjøpe en ny lisens. Denne funksjonaliteten er bygget inn i programvaren, og skal ikke være mulig å omgå.

Hva bildene vil koste, kan Fredenlund foreløpig ikke svare på, da dette ikke er avgjort ennå. Men han forteller at prisen skal ligge godt under det konkurrentene krever.

Kameraet som i første omgang vil bli solgt sammen med IPIX, er et middels godt digitalt Olympus-kamera. Sammen med linsen, programvaren og stativet, koster dette systemet omtrent 2500 dollar. Kameraet har da en oppløsning på 1024x768 piksler.

Fredenlund forteller at det også er mulig å bruke enkelte filmbaserte kameraer. Blant annet er det igangsatt samarbeid med kameraprodusenter som Nikon og Pentax.

Ellers har Kodak et eget digitalt kamera under utvikling som er spesielt laget for denne typen fotografering. Den spesielle linsen er da innebygget, og prisen er ventet å bli cirka 1500 dollar.

Fredenlund kan til slutt fortelle at HyperNett nå jobber aktivt med å hente inn samarbeidspartnere i Norge, Sverige og Danmark, som skal hjelpe til med distribusjonen av IPIX.

Til toppen