Lagringsnett øker sterkt i Norge

Vi merker sterkt økt interesse for avanserte lagringsnett, selv om hver svitsj foreløpig koster en kvart million kroner, sier produktsjef Arild Saghagen i Compaq.

I februar i fjor lanserte Compaq disksystemer for store anlegg, døpt RA8000/ESA12000 (RA står for "raid array", ESA for "enterprise storage architecture"). Produktsjefen nøler ikke med å karakterisere disse som en "kjempesuksess".

- Det er ett år siden vår første leveranse, og hittil har vi levert rundt 80 av dem her i Norge, hver på gjennomsnittlig 1,5 til 2 terabytes.

Disse systemene oppgraderes i dag til nye modeller, døpt MA8000/EMA12000 (for henholdsvis "modular array" og "enterprise modular array". I likhet med forgjengerne er de nye utgavene basert på fiber channel (FC) og forberedt på å være komponenter i FC-baserte lagringsnett.

- Vektleggingen av "modular" i modellbetegnelsen gjenspeiler det vi mener er systemenes viktigste egenskap, mener Saghagen.

Det største kabinettet kan huse opptil seks FC-kontrollere og 132 disker. Compaq har standardisert på en Ultra2/3 SCSI som bygges av Seagate med Compaqs spesifikasjoner. Disken er i dag på 18,2 GB og inngår ikke bare i de avanserte disksystemene, men også i alle de nyeste tjenermodellene i både ProLiant- og Alpha-seriene.

Den dagen du vil gå over til et lagringsnett, kan du kjøpe et kabinett med kontrollere og svitsjer, røske diskene ut av tjenerne og stappe dem inn i SAN-kabinettet (SAN er den engelske betegnelsen på lagringsnett: "storage area network"). Systemene kan betjene en rekke ulike tjenerplattformer samtidig, som Windows, Novell NetWare, diverse Unix og Linux

- Allment sett har vi oppnådd stor framgang som lagringsleverandør i Norge. I 1999 leverte vi anslagsvis 30.000 disker til vanlige tjenere, med en samlet kapasitet på rundt 320 terabytes. Vi leverte også over hundre DLT-bibliotek, og et par hundre eksterne RAID ("redundant array of inexpensive disks") systemer, hvorav mange til plattformer som Sun og IBM AIX.

Også infrastruktur til lagringsnettverk har Saghagen et mål på.

- I 1999 leverte vi 110 FC-hub'er og 4 FC-svitsjer til SAN. De første fire månedene i år har vi levert 44 FC-hub'er og 25 FC-svitsjer. Det viser at alle segmentene i dette markedet er i sterk vekst, og at det er det øverste segmentet som øker mest.

En FC-svitsj koster fra 250.000 kroner og oppover. De modulære disksystemene de bidrar til å gjøre om til lagringsnett, prises til halvannen million kroner og oppover. Saghagen viser til en MA8000-konfigurasjon med to kontrollere og 72 disker til såvidt under halvannen million kroner. Den tilbyr 1,3 terabytes lagringskapasitet, 18.000 i/o per sekund og datastrøm på 190 megabytes per sekund. En EMA12000 med seks kontrollere og 126 disker gir 2,3 terabytes, 56.000 i/o per sekund, 570 megabytes per sekund, og koster over 3,1 millioner kroner.

Les mer om lagringsnett:


Compaq lanserer driftssystem for lagringsnett
Første demo av 32-noders Windows-klynge
IBM satser milliarder på lagringsnett
Jiro blir til lagring som Java til programmering
90 prosent av IT-investeringen blir lagring
Lagringsnett på 17 terabytes med garantert oppetid
EMC ikke lenger kun for de største

Til toppen