Lar brukere dele filer med Outlook

Et lite amerikansk selskap har utviklet et program som lar brukere av Microsofts epost-program Outlook dele sine filer med andre nettbrukere.

Det ser ut til at Microsoft blir dratt inn i den raskt voksende peer-to-peer (bruker-til-bruker eller punkt-til-punkt) teknologien enten de vil eller ikke. Et nystartet amerikansk firma, XDegrees, har utviklet en fildelings plug-in for Microsofts epost-program Outlook.

Ifølge nyhetstjenesten ZDNet vil XDegrees denne uken demonstrere XOutlook, en applikasjon som lar Outlook-brukere dele filer de har på harddisken sin med andre nettbrukere.

Programmet fungerer på en annen måte enn den populære musikkbyttetjenesten Napster, som også lar brukerne dele filer. XOutlook er ment å skulle brukes av små grupper, og programmet krever at brukerne spesifiserer hvem de vil dele filene med.

Foreløpig eksisterer programmet bare som en demo, og selskapet har ennå ikke bestemt seg for om de vil offentliggjøre koden. Dersom XDegrees går for åpen kildekode kan dette gi vann på mølla for andre P2P-selskaper som vil lage liknende tjenester.

ZDNet skriver at flere analytikere mener bruker-til-bruker nettverk, der hver datamaskin fungerer både som server og klient, representerer den største veksten innen nye Internett-prosjekter.

Michael Tanne, som er sjef i XDegrees, sier til nyhetstjenesten at selskapets programmerere bare brukte fem uker på å utvikle XOutlook. Det at det var så 'enkelt' å gjøre Outlook til en P2P-fildelingsklient kan sette spørsmål ved systemets sikkerhet. Kan for eksempel en ondsinnet hacker finne en måte å komme seg inn i XDegrees' system og få tilgang til private filer?

Nei, hevder Tannes. Han forteller til ZDNet at programmet ble konstruert med tanke på sikkerhet. Systemet krypterer filer før de overføres, og utstyres i tillegg med en digital signatur.

Mer om XOutlook-programmet finner du på selskapets nettsider.

Til toppen