Legger død 1,8 milliarder kroner

I et forsøk på å bli store på mobilt Internett kjøpte Terra Mobile den da drøyt år gamle finske mobilportalen Iobox i fjor sommer for 230 millioner euro (1,8 milliarder kroner). Nå legges virksomheten i Finland og Sverige ned.

Terra Mobile, som er eid i fellesskap av Terra Lycos og Telefónica Moviles, opplyser nå at de legger ned sin virksomhet i Sverige og Finland. Denne virksomheten bygger på kjøpet av Iobox i fjor sommer for vel 1,6 milliarder kroner. Det som lokket var selskapets én million registrerte kunder.

Dagens Industri beskrev handelen i fjor som den største teknologiavtalen som noensinne var gjort i Finland.

Men krigen mellom mobilportalene kom aldri i gang. For Terra Mobile må det simpelthen fortone seg som et mareritt når en nå velger å avvikle virksomheten i Finland og Sverige, kjerneområdene for Iobox.

Sammen med andre markeder satt tjenesten med fem millioner brukere ved halvårsskiftet. Men selv ikke de avanserte nordiske kundene til selskapet var nok for å fortsette driften.

Administrerende direktør for den nordiske virksomheten, Yngve Nyman, sier til Ekonomi24 at det er alment kjent i bransjen at markedet ikke har utviklet seg å tråd med planene som ble lagt for ett år siden.

Virksomheten til Terra Mobile opprettholdes imidlertid i England, Tyskland, Brasil og Spania.

Eliseo Sanchez, toppsjef i Terra Mobile, sa i pressemeldingen fra selskapet i fjor at kjøpet av Iobox gjør at Terra får et forsprang i løpet om den trådløse portalen.

Nå har det imidlertid vist seg at trådløse portaler slett ikke har tatt av i hele tatt. For eksempel er det finske teleselskapet Soneras mobilportal Zed, som i fjor ble verdsatt til 100 milliarder kroner, nå verdt brøkdelen av dette.

Iobox ble i 2000 kåret til et av de femti mest interessante selskapene i verden av teknologibladet Red Herring.

Til toppen