Lenker til besvær

En rettsak i Los Angeles der varehuskjeden JC Penney kan bli dømt for å ha medvirket til uatorisert bruk av fotografier på nettet kan skape presedens for hvem som skal holdes ansvarlig når det lenkes mellom sider på internettet, skriver Jørgen André Nilsen i dagens rapport fra Silicon Valley.

En rettssak, som startet mandag i Los Angeles mellom kjendisfotograften Gary Bernstein og den amerikanske varehuskjeden JC Penney, skaper ny usikkerhet om regelverket for opphavsrett på Internett.

Denne gangen dreier seg om hvem som står ansvarlig når en side lenkes til en annen side med innhold som bryter opphavsrettigher.

Saken er som følger og det gjelder å holde tunga rett i munnen: JC Penney og Elisabeth Arden Co promoterte i november 1997 parfymen Passion med en on-line chat-sesjon med filmdivaen Elizabeth Taylor. Denne chat-siden var linket til en egen Elizabeth Taylor Passion-side som ble driftet av JC Penney.

På denne siden kunne nettsurferne klikke på en biografi-lenke som førte de til en tredje webside med informasjon om filmstjernen driftet av Internet Movie Dabases Ltd. Derfra igjen kunne man klikke seg til en webside som ble driftet av The Swedish University Network og som inneholdt to fotografier av Elizabeth Taylor tatt av Gary Bernstein.

Bernstein anla sak mot JC Penney, Arden og Internet Movie Database i april i fjor fordi disse tre gjennom sine lenker reproduserte og distribuerte fotografiene over Internett uten at fotografen hadde gitt sitt samtykke.

Bernstein lisensierte nemlig disse bildene til Elisabeth Arden Co til bruk i ulike kataloger med en tidsbegrenset rettighet som utløp for flere år siden. Arden svarte raskt på søksmålet og sa at de ikke hadde noen kontroll over JC Penney sin side og at de derfor ikke kunne være ansvarlig for fotografier som var tre lenketrykk unna i Sverige.

Bernsteins advokat hevdet at sidene var designet på en slik måte at de oppmuntret og veiledet nettsurfere til piratfotoer som Bernstein ikke vil få noe honorar for.

JC Penney tok vekk lenken til Internet Movie Database i januar i fjor, men Bernstein vil ikke gi seg. Skulle JC Penney bli dømt for å ha forvoldt skader tre lenker unna, kan dette skape en presedens som vil få flere websteder til å være veldig forsiktige med hvordan de behandler informasjon i fremtiden.

Til toppen