- Linux vil vokse mer enn de andre

IDC spår i sin første prognose over kommersielt salg av Linux, at Linux trolig vil vokse betydelig fortere enn de konkurrende operativsystemene.

IDC spår i sin første prognose over kommersielt salg av Linux, at Linux trolig vil vokse betydelig fortere enn de konkurrende operativsystemene.

IDC-prognosen tar for seg det kommersielle salget av operativsystemer for både servere og klienter i årene fram til 2003. I forbindelse med Linux menes distribusjoner fra Red Hat, Debian og andre som kjøpes fra en forhandler.

Installerte operativsystemer som er nedlastet fra Internett er ikke regnet med.

Undersøkelsen sier ingenting om det er tatt med i beregningen at man ikke behøver å kjøpe/laste ned en mer enn én kopi, uansett hvor mange maskiner man installerer den frie programvaren på.

Prognosen viser at Linux vil ha en sammensatt årlig vekstrate på 25 prosent fra og med 1999 til og med 2003. Til sammenlikning anslås den årlige vekstraten for de andre serveroperativsystemene til sammen vil havne rundt ti prosent, mens den kombinerte vekstraten for klientoperativsystemene vil være cirka 12 prosent

Dette er første gangen IDC har laget en prognose over leveransene av Linux. Årsakene til at IDC nå har valgt å lage en slik prognose for Linux, er at operativsystemet nå har potensial til å vokse utover dets nåværende tilstand, samtidig som studier viser at Linux brukes i en rekke industrier hvor kundene etterspør utvidet forskning og utvikling i forbindelse med operativsystemet.

IDC forventer at enda flere applikasjonsprodusenter vil flytte sine produkter til Linux, samtidig som maskinvareprodusentene utvider sine tilgjengelige produktserier med Linux på serversiden.

IDC tror også at Linux med et forbedret grafisk brukergrensesnitt og flere selvstendige applikasjoner kan gjøre operativsystemet interessant for vanlige PC-brukere i løpet av tidsperioden prognosen tar for seg.

Til toppen