Lotus slipper beta av Notes/Domino 6

På det store Lotusphere-arrangementet i Orlando har Lotus kunngjort den endelige beta av versjon 6 av Notes/Domino, for en rekke operativsystemer.

Den endelige beta-utgaven av Notes/Domino 6 - tidligere kjent som "Rnext" for "release next" - vil inneholde all funksjonalitet som skal inn i den endelige versjonen. Den vil gjøres klar til nedlasting fra Lotus' nettsted innen 30 dager. Den endelige versjonen skal gjøres tilgjengelig i løpet av tredje kvartal i år. Prisstrukturen er ikke avgjort ennå.

Domino - serveren i det komplekse systemet for alt fra gruppevare til webpublisering - skal gjøres samtidig tilgjengelig for Windows NT og 2000, samt OS/400, AIX, Solaris og Linux. Notes, klienten, kommer for alle 32 biters Windows samt alle aktuelle Mac, inkludert Mac OS X. Utviklingsverktøyet Domino Designer kommer bare for 32 biters Windows.

I forhåndsomtalen legger Lotus vekt på reduserte eierkostnader og større produktivitet hos brukeren.

Det loves økt støtte til mobile brukere, og enklere tilgang til applikasjoner og funksjonalitet fra moderne trådløse klienter som hånd-PC-er og avanserte mobiltelefoner. Det er satset på å gjøre brukergrensesnittet mer brukervennlig og kalender og e-postfunksjonene lettere å tilpasse spesifikke behov.

På utviklersiden er tilgang til data forenklet, blant annet ved at Domino Enterprise Connections Services er integrert i Designer, og ved støtte til Java Server Pages.

På driftssiden er det forskjellige tiltak som gjør Notes/Domino mer tilgjengelig, mer pålitelig og mer skalerbar. Sikkerheten er skjerpet, og brukerhåndteringen er gjort mer regelbasert. Versjon 6 er nærmere integrert mot annen IBM programvare, blant annet DB2, WebSphere og Tivoli.

Lotus ser ut til å tape noe terreng til Microsoft, men øker stadig og hevder å ha mer enn 90 millioner brukere verden over.

Til toppen