Lotus vokser fremdeles mest

Mens Microsoft i USA tar innpå Lotus i gruppevare-markedet, er det fremdeles Lotus som vokser mest i det norske markedet. Det skyldes i hovedsak at Lotus fremdeles har meget gode relasjoner til løsningsleverandører i Norge.

I august publiserte det velrenommerte bladet Forbes en større artikkel hvor hovedpåstanden var at Microsoft er i ferd med å ta igjen Lotus på gruppevareløsninger. Artikkelen resulterte i en meget skarp reaksjon fra Lotus, som mente artikkelen var dårlig fundert og basert på feil fakta.

Hvorvidt Forbes hadde rett eller ei, kan du selv vurdere. Pekere til de aktuelle artiklene finner du i høyre marg.

Uansett ser det ut til at Lotus fortsatt har en meget hyggelig vekst og et godt grep om de største selskapene i Norge.

Tall fra analyseselskapet IDC viser at Lotus i Norge leverte hele 54 prosent av nye gruppevare-servere i 1997, og sitter med en markedsandel på 47,5 prosent.

På klientsiden tok Lotus 34,2 prosent av nye installasjoner og satt ved utgangen av 1997 med 41,4 prosent av markedet.

Mens Forbes i sin artikkel kunne vise at Microsoft rekrutterte stadig flere av de største selskapene i USA er forholdet et annet i Norge.

- Åtte av de ti største bedriftene i Norge bruker gruppevare-løsninger fra Lotus, forteller Hanne Prøis Sollid i Lotus Development Norway AS. Av de 50 største bedriftene har Lotus 58 prosent som kunder. (Vi har brukt Kapitals oversikt over Norges 500 største bedrifter, rangert etter omsetning).

Sollid kan også fortelle at Lotus har hatt en økende markedsandel hos de største bedriftene det siste året, og at de ikke har mistet kunder til Microsoft.

Ole Morten Settevik i Microsoft Norge forklarer Lotus sterke stilling med at selskapet historisk har hatt en meget sterk posisjon, ikke minst takket være løsningsleverandører som Cinet, med produktet Cinet Symfoni.

- Vi merker at vi nå er inne i en positiv trend med Exchange, som står meget høyt opp på vår agenda. Så langt er det spesielt i små og mellomstore bedrifter vi gjør det sterkt, sier Settevik til digi.no.

Microsoft Norge jobber nå aktivt med sine kanalpartnere og løsningsleverandører for å utvikle ferdige løsninger basert på Microsoft Exchange.

Til toppen